Skip to main content

LUP Student Papers

LUND UNIVERSITY LIBRARIES

Vart tog han vägen?

Broman, Albin and Regnéll, Jonas (2000)
Department of Health Sciences
Abstract
Den svenska arbetsmarknaden i allmänhet och sjukvården i synnerhet är könssegregerad. Sjuksköterskeyrket förknippas främst med det kvinnliga könet och av de få manliga sjuk-sköterskorna återfinns en stor andel inom vissa specialområden. Störst är mansrepresentationen inom psykiatrin och anestesin. Syftet med föreliggande studie var att synliggöra orsaker till att manliga sjuksköterskor väljer bort den allmänna somatiska vården. Studien var av kvalitativ karaktär och intervjuer med sex manliga sjuksköterskor inom psykiatrin samt fem inom anestesin genomfördes. Resultatet, som analyserades med fenomenografisk ansats, visade att båda grupperna önskade en större självständighet samt spela en mer betydande roll i patienternas behandling än vad... (More)
Den svenska arbetsmarknaden i allmänhet och sjukvården i synnerhet är könssegregerad. Sjuksköterskeyrket förknippas främst med det kvinnliga könet och av de få manliga sjuk-sköterskorna återfinns en stor andel inom vissa specialområden. Störst är mansrepresentationen inom psykiatrin och anestesin. Syftet med föreliggande studie var att synliggöra orsaker till att manliga sjuksköterskor väljer bort den allmänna somatiska vården. Studien var av kvalitativ karaktär och intervjuer med sex manliga sjuksköterskor inom psykiatrin samt fem inom anestesin genomfördes. Resultatet, som analyserades med fenomenografisk ansats, visade att båda grupperna önskade en större självständighet samt spela en mer betydande roll i patienternas behandling än vad som tilläts i den allmänna somatiska vården. Psykiatrisjuksköterskorna värnade om patientkontakten men fann somatikens hierarki och arbetssätt stå i vägen. Anestesisjuksköterskorna lockades av akutsjukvård men fann sina kunskaper otillräckliga. Båda grupperna ogillade även arbetets rutinmässiga karaktär. Informanternas tidiga vårderfarenhet och förväntningar på sjuksköterskeyrket visade sig ha stor betydelse för deras val av respektive specialitet. (Less)
Please use this url to cite or link to this publication:
author
Broman, Albin and Regnéll, Jonas
supervisor
organization
alternative title
Varför manliga sjuksköterskor väljer bort den allmänna somatiska vården.
year
type
M2 - Bachelor Degree
subject
keywords
sjuksköterska, män, genus, minoritet, somatisk vård, psykiatri, anestesi, omvårdnad
language
Swedish
id
2526235
date added to LUP
2012-05-04 14:25:31
date last changed
2015-12-14 13:21:12
@misc{2526235,
  abstract     = {{Den svenska arbetsmarknaden i allmänhet och sjukvården i synnerhet är könssegregerad. Sjuksköterskeyrket förknippas främst med det kvinnliga könet och av de få manliga sjuk-sköterskorna återfinns en stor andel inom vissa specialområden. Störst är mansrepresentationen inom psykiatrin och anestesin. Syftet med föreliggande studie var att synliggöra orsaker till att manliga sjuksköterskor väljer bort den allmänna somatiska vården. Studien var av kvalitativ karaktär och intervjuer med sex manliga sjuksköterskor inom psykiatrin samt fem inom anestesin genomfördes. Resultatet, som analyserades med fenomenografisk ansats, visade att båda grupperna önskade en större självständighet samt spela en mer betydande roll i patienternas behandling än vad som tilläts i den allmänna somatiska vården. Psykiatrisjuksköterskorna värnade om patientkontakten men fann somatikens hierarki och arbetssätt stå i vägen. Anestesisjuksköterskorna lockades av akutsjukvård men fann sina kunskaper otillräckliga. Båda grupperna ogillade även arbetets rutinmässiga karaktär. Informanternas tidiga vårderfarenhet och förväntningar på sjuksköterskeyrket visade sig ha stor betydelse för deras val av respektive specialitet.}},
  author       = {{Broman, Albin and Regnéll, Jonas}},
  language     = {{swe}},
  note         = {{Student Paper}},
  title        = {{Vart tog han vägen?}},
  year         = {{2000}},
}