Skip to main content

LUP Student Papers

LUND UNIVERSITY LIBRARIES

Sjuksköterskors uppfattning om sitt handledarskap

Björkman, Kristel and Mardell, Sandra (2000)
Department of Health Sciences
Abstract
Sjuksköterskestuderande behöver få ett positivt intryck av sin kommande yrkesroll. Handledaren är en viktig person i detta sammanhang. Syftet med studien var att undersöka vilka faktorer sjuksköterskor anser är avgörande för en god handledning och hur dessa ser på sitthandledarskap, vilka krav de har på sig själva och denstuderande. Enkäter skickades ut till medicinska och kirurgiska avdelningar i Lund och Malmö. Dessa besvarades av 50 sjuksköterskor. Resultatet visade bl a att främst intresse för att handleda den studerande var något som utmärkte en bra handledare liksom att en intresserad student var något handledarna tyckte de kundekräva. Att inhämta ny kunskap och få dela med sig avsina erfarenheter upplevdes som utvecklande, liksom... (More)
Sjuksköterskestuderande behöver få ett positivt intryck av sin kommande yrkesroll. Handledaren är en viktig person i detta sammanhang. Syftet med studien var att undersöka vilka faktorer sjuksköterskor anser är avgörande för en god handledning och hur dessa ser på sitthandledarskap, vilka krav de har på sig själva och denstuderande. Enkäter skickades ut till medicinska och kirurgiska avdelningar i Lund och Malmö. Dessa besvarades av 50 sjuksköterskor. Resultatet visade bl a att främst intresse för att handleda den studerande var något som utmärkte en bra handledare liksom att en intresserad student var något handledarna tyckte de kundekräva. Att inhämta ny kunskap och få dela med sig avsina erfarenheter upplevdes som utvecklande, liksom attfungera som förebild. Tidsbrist och skillnader i handledarens och den studerandes personkemi var däremot faktorer som kunde inverka negativt på handledarskapet. (Less)
Please use this url to cite or link to this publication:
author
Björkman, Kristel and Mardell, Sandra
supervisor
organization
year
type
M2 - Bachelor Degree
subject
keywords
handledarskap, klinisk utbildning, sjuksköterska, studerande
language
Swedish
id
2526319
date added to LUP
2012-05-04 14:25:31
date last changed
2015-12-14 13:21:12
@misc{2526319,
  abstract     = {{Sjuksköterskestuderande behöver få ett positivt intryck av sin kommande yrkesroll. Handledaren är en viktig person i detta sammanhang. Syftet med studien var att undersöka vilka faktorer sjuksköterskor anser är avgörande för en god handledning och hur dessa ser på sitthandledarskap, vilka krav de har på sig själva och denstuderande. Enkäter skickades ut till medicinska och kirurgiska avdelningar i Lund och Malmö. Dessa besvarades av 50 sjuksköterskor. Resultatet visade bl a att främst intresse för att handleda den studerande var något som utmärkte en bra handledare liksom att en intresserad student var något handledarna tyckte de kundekräva. Att inhämta ny kunskap och få dela med sig avsina erfarenheter upplevdes som utvecklande, liksom attfungera som förebild. Tidsbrist och skillnader i handledarens och den studerandes personkemi var däremot faktorer som kunde inverka negativt på handledarskapet.}},
  author       = {{Björkman, Kristel and Mardell, Sandra}},
  language     = {{swe}},
  note         = {{Student Paper}},
  title        = {{Sjuksköterskors uppfattning om sitt handledarskap}},
  year         = {{2000}},
}