Skip to main content

LUP Student Papers

LUND UNIVERSITY LIBRARIES

Bröstcancer med fokus på information, stöd ochlivskvalitet

Buhr, Ingrid and Petersson, Karin (2000)
Department of Health Sciences
Abstract
Litteraturstudiens syfte var att ge ökad kunskap om och förståelse för den bröstcancersjuka kvinnas behov för att i vård och omvårdnadssituationen möjliggöra för sjuksköterskan att i ett helhetsperspektiv kunna medverka till en så bra livskvalitet som möjligt. Metoden som användes var i huvudsak Goodmans modell, för granskning och analys av 20 vetenskapliga artiklar. Som resultat framkom att de bröstcancersjuka kvinnorna hade ett stort behov av information och stöd. Kvinnorna önskade en direkt, ärlig och fullständig information. Denna bör vara individuellt anpassad och ges vid rätt tillfälle. Det framkom även att det var viktigt med fortlöpande information och stöd. Kvinnorna hade vardagliga problem såsom trötthet och förändrad... (More)
Litteraturstudiens syfte var att ge ökad kunskap om och förståelse för den bröstcancersjuka kvinnas behov för att i vård och omvårdnadssituationen möjliggöra för sjuksköterskan att i ett helhetsperspektiv kunna medverka till en så bra livskvalitet som möjligt. Metoden som användes var i huvudsak Goodmans modell, för granskning och analys av 20 vetenskapliga artiklar. Som resultat framkom att de bröstcancersjuka kvinnorna hade ett stort behov av information och stöd. Kvinnorna önskade en direkt, ärlig och fullständig information. Denna bör vara individuellt anpassad och ges vid rätt tillfälle. Det framkom även att det var viktigt med fortlöpande information och stöd. Kvinnorna hade vardagliga problem såsom trötthet och förändrad kroppsuppfattning som försämrade deras livskvalitet. Denna kunskap är viktig eftersom vi som sjuksköterskor ofta kommer möta dessa kvinnor. (Less)
Please use this url to cite or link to this publication:
author
Buhr, Ingrid and Petersson, Karin
supervisor
organization
alternative title
En litteraturstudie.
year
type
M2 - Bachelor Degree
subject
keywords
bröstcancer, information, stöd, livskvalitet, sjuksköterska
language
Swedish
id
2526356
date added to LUP
2012-05-04 14:25:31
date last changed
2015-12-14 13:21:12
@misc{2526356,
  abstract     = {{Litteraturstudiens syfte var att ge ökad kunskap om och förståelse för den bröstcancersjuka kvinnas behov för att i vård och omvårdnadssituationen möjliggöra för sjuksköterskan att i ett helhetsperspektiv kunna medverka till en så bra livskvalitet som möjligt. Metoden som användes var i huvudsak Goodmans modell, för granskning och analys av 20 vetenskapliga artiklar. Som resultat framkom att de bröstcancersjuka kvinnorna hade ett stort behov av information och stöd. Kvinnorna önskade en direkt, ärlig och fullständig information. Denna bör vara individuellt anpassad och ges vid rätt tillfälle. Det framkom även att det var viktigt med fortlöpande information och stöd. Kvinnorna hade vardagliga problem såsom trötthet och förändrad kroppsuppfattning som försämrade deras livskvalitet. Denna kunskap är viktig eftersom vi som sjuksköterskor ofta kommer möta dessa kvinnor.}},
  author       = {{Buhr, Ingrid and Petersson, Karin}},
  language     = {{swe}},
  note         = {{Student Paper}},
  title        = {{Bröstcancer med fokus på information, stöd ochlivskvalitet}},
  year         = {{2000}},
}