Skip to main content

LUP Student Papers

LUND UNIVERSITY LIBRARIES

Bedömning och behandling vid postoperativ smärta samt effekten av införandet av smärtverksamhet

Freij, Annette and Dogaru, Lucia (2000)
Department of Health Sciences
Abstract
Sjuksköterskan har ett direkt ansvar i bedömnings- och behandlingsåtgärder hos patienter med postoperativ smärta. För att stödja sjuksköterskan i dessa åtgärder har s k smärtverksamheter börjat att införas. Syftet med föreliggande litteraturstudie var att undersöka hur bedömning och behandling av postoperativ smärta sker samt att uppskatta effekten av införandet av smärtverksamhet. En litteraturstudie innehållande 23 vetenskapliga artiklar har utförts. Resultatet stödjer hypotesen att förändringar sker vid införandet av en smärtverksamhet. Detta innebar en minskning av antalet patienter som upplevde postoperativ smärta samt en reduktion av biverkningar och komplikationer. Införandet av smärtverksamhet visade sig att medföra en optimering... (More)
Sjuksköterskan har ett direkt ansvar i bedömnings- och behandlingsåtgärder hos patienter med postoperativ smärta. För att stödja sjuksköterskan i dessa åtgärder har s k smärtverksamheter börjat att införas. Syftet med föreliggande litteraturstudie var att undersöka hur bedömning och behandling av postoperativ smärta sker samt att uppskatta effekten av införandet av smärtverksamhet. En litteraturstudie innehållande 23 vetenskapliga artiklar har utförts. Resultatet stödjer hypotesen att förändringar sker vid införandet av en smärtverksamhet. Detta innebar en minskning av antalet patienter som upplevde postoperativ smärta samt en reduktion av biverkningar och komplikationer. Införandet av smärtverksamhet visade sig att medföra en optimering av postoperativ smärtbehandling och en ökad medvetenhet om smärtproblematiken hos personal och patienter. Förbättringar skedde genom ökad kunskap, preoperativ information, regelbunden smärtskattning före och efter administrering av analgetika, optimal användning av opioider samt lokalanalgetika kombinerade med kontinuerlig infusion som PCA och EDA. (Less)
Please use this url to cite or link to this publication:
author
Freij, Annette and Dogaru, Lucia
supervisor
organization
alternative title
En litteraturstudie.
year
type
M2 - Bachelor Degree
subject
keywords
bedömning, behandling, postoperativ smärta, smärtskattning, smärtverksamhet
language
Swedish
id
2526366
date added to LUP
2012-05-04 14:25:31
date last changed
2015-12-14 13:21:12
@misc{2526366,
  abstract     = {{Sjuksköterskan har ett direkt ansvar i bedömnings- och behandlingsåtgärder hos patienter med postoperativ smärta. För att stödja sjuksköterskan i dessa åtgärder har s k smärtverksamheter börjat att införas. Syftet med föreliggande litteraturstudie var att undersöka hur bedömning och behandling av postoperativ smärta sker samt att uppskatta effekten av införandet av smärtverksamhet. En litteraturstudie innehållande 23 vetenskapliga artiklar har utförts. Resultatet stödjer hypotesen att förändringar sker vid införandet av en smärtverksamhet. Detta innebar en minskning av antalet patienter som upplevde postoperativ smärta samt en reduktion av biverkningar och komplikationer. Införandet av smärtverksamhet visade sig att medföra en optimering av postoperativ smärtbehandling och en ökad medvetenhet om smärtproblematiken hos personal och patienter. Förbättringar skedde genom ökad kunskap, preoperativ information, regelbunden smärtskattning före och efter administrering av analgetika, optimal användning av opioider samt lokalanalgetika kombinerade med kontinuerlig infusion som PCA och EDA.}},
  author       = {{Freij, Annette and Dogaru, Lucia}},
  language     = {{swe}},
  note         = {{Student Paper}},
  title        = {{Bedömning och behandling vid postoperativ smärta samt effekten av införandet av smärtverksamhet}},
  year         = {{2000}},
}