Skip to main content

LUP Student Papers

LUND UNIVERSITY LIBRARIES

Sjuksköterskors copingstrategier samt dess betydelse i omvårdnadsarbetet

Edbladh, Tina and Wanås, Marie (2000)
Department of Health Sciences
Abstract
Denna empiriska studie syftade till att undersöka vilka copingstrategier sjuksköterskor använde sig av samt åskådliggöra vilken mening de ansåg att stresshantering hade för omvårdnadsarbetet. Metoden kan beskrivas som kvalitativ innehållsanalys (Burnard, 1996). Femton semistrukturerade intervjuer med sjuksköterskor från två olika medicinavdelningar genomfördes och analyserades. Resultatet visade att sjuksköterskorna upplevde att de främsta orsakerna till stress var arbetsledning, organisation, personal- och tidsbrist. Samtliga sjuksköterskor gav exempel på hur stressen påverkade kvaliteten på omvårdnadsarbetet. Resultatet visade också att kunskap om stress och stresshantering är lika grundläggande och av lika stor betydelse, oavsett vilken... (More)
Denna empiriska studie syftade till att undersöka vilka copingstrategier sjuksköterskor använde sig av samt åskådliggöra vilken mening de ansåg att stresshantering hade för omvårdnadsarbetet. Metoden kan beskrivas som kvalitativ innehållsanalys (Burnard, 1996). Femton semistrukturerade intervjuer med sjuksköterskor från två olika medicinavdelningar genomfördes och analyserades. Resultatet visade att sjuksköterskorna upplevde att de främsta orsakerna till stress var arbetsledning, organisation, personal- och tidsbrist. Samtliga sjuksköterskor gav exempel på hur stressen påverkade kvaliteten på omvårdnadsarbetet. Resultatet visade också att kunskap om stress och stresshantering är lika grundläggande och av lika stor betydelse, oavsett vilken ålder eller erfarenhet sjuksköterskan har. Copingstrategierna de använde sig av var i stort sett likvärdiga, men två huvudgrupper kunde dock utkristaliseras. De som klarade av att sätta gränser och de som inte gjorde det. (Less)
Please use this url to cite or link to this publication:
author
Edbladh, Tina and Wanås, Marie
supervisor
organization
alternative title
En empirisk studie.
year
type
M2 - Bachelor Degree
subject
keywords
coping, omvårdnad, sjuksköterska, stress
language
Swedish
id
2526376
date added to LUP
2012-05-04 14:25:31
date last changed
2015-12-14 13:21:12
@misc{2526376,
  abstract     = {{Denna empiriska studie syftade till att undersöka vilka copingstrategier sjuksköterskor använde sig av samt åskådliggöra vilken mening de ansåg att stresshantering hade för omvårdnadsarbetet. Metoden kan beskrivas som kvalitativ innehållsanalys (Burnard, 1996). Femton semistrukturerade intervjuer med sjuksköterskor från två olika medicinavdelningar genomfördes och analyserades. Resultatet visade att sjuksköterskorna upplevde att de främsta orsakerna till stress var arbetsledning, organisation, personal- och tidsbrist. Samtliga sjuksköterskor gav exempel på hur stressen påverkade kvaliteten på omvårdnadsarbetet. Resultatet visade också att kunskap om stress och stresshantering är lika grundläggande och av lika stor betydelse, oavsett vilken ålder eller erfarenhet sjuksköterskan har. Copingstrategierna de använde sig av var i stort sett likvärdiga, men två huvudgrupper kunde dock utkristaliseras. De som klarade av att sätta gränser och de som inte gjorde det.}},
  author       = {{Edbladh, Tina and Wanås, Marie}},
  language     = {{swe}},
  note         = {{Student Paper}},
  title        = {{Sjuksköterskors copingstrategier samt dess betydelse i omvårdnadsarbetet}},
  year         = {{2000}},
}