Skip to main content

LUP Student Papers

LUND UNIVERSITY LIBRARIES

Postoperativ illamående och kräkningar ur ett patientperspektiv

Björklund, Pia and Bondesson, Helena (2000)
Department of Health Sciences
Abstract
Syftet med studien var att undersöka förekomsten/upplevelsen av postoperativt illamående och kräkningar hos sternotomerade patienterna samt patienternas uppfattning om preoperativ information, omhändertagande och behandling vid postoperativt illamående och kräkningar. Sjuttioen respondenter deltog i studien, varav 16 kvinnor och 55 män. En enkät användes vid data-insamlingen som bestod av strukturerade frågor med möjlighet för egna kommentarer. Resultatet visade att 51% hade varit illamående medan 40% även hade kräkts postoperativt. Av de respondenter som hade drabbats av postoperativt illamående och kräkningar var 92% nöjda med behandlingen de erhållit i samband med att de mått illa och kräkts postoperativt. Resultatet i föreliggande... (More)
Syftet med studien var att undersöka förekomsten/upplevelsen av postoperativt illamående och kräkningar hos sternotomerade patienterna samt patienternas uppfattning om preoperativ information, omhändertagande och behandling vid postoperativt illamående och kräkningar. Sjuttioen respondenter deltog i studien, varav 16 kvinnor och 55 män. En enkät användes vid data-insamlingen som bestod av strukturerade frågor med möjlighet för egna kommentarer. Resultatet visade att 51% hade varit illamående medan 40% även hade kräkts postoperativt. Av de respondenter som hade drabbats av postoperativt illamående och kräkningar var 92% nöjda med behandlingen de erhållit i samband med att de mått illa och kräkts postoperativt. Resultatet i föreliggande studie visade att kvinnor drabbades oftare av PONV än vad män gjorde och respondenterna var oftast nöjda med den medicinska behandlingen och omvårdnaden de erhållit i samband med PONV. Det är av vikt att fortsatt forskning i området PONV görs inom thoraxkirurgin för att öka personalens förståelse för detta problem och för att kunna förebygga och lindra PONV hos patienter. (Less)
Please use this url to cite or link to this publication:
author
Björklund, Pia and Bondesson, Helena
supervisor
organization
year
type
M2 - Bachelor Degree
subject
keywords
postoperativt illamående, kräkningar, sternotomi, omhändertagande, information
language
Swedish
id
2526386
date added to LUP
2012-05-04 14:25:31
date last changed
2015-12-14 13:21:12
@misc{2526386,
  abstract     = {{Syftet med studien var att undersöka förekomsten/upplevelsen av postoperativt illamående och kräkningar hos sternotomerade patienterna samt patienternas uppfattning om preoperativ information, omhändertagande och behandling vid postoperativt illamående och kräkningar. Sjuttioen respondenter deltog i studien, varav 16 kvinnor och 55 män. En enkät användes vid data-insamlingen som bestod av strukturerade frågor med möjlighet för egna kommentarer.  Resultatet visade att 51% hade varit illamående medan 40% även hade kräkts postoperativt. Av de respondenter som hade drabbats av postoperativt illamående och kräkningar var 92% nöjda med behandlingen de erhållit i samband med att de mått illa och kräkts postoperativt. Resultatet i föreliggande studie visade att kvinnor drabbades oftare av PONV än vad män gjorde och respondenterna var oftast nöjda med den medicinska behandlingen och omvårdnaden de erhållit i samband med PONV. Det är av vikt att fortsatt forskning i området PONV görs inom thoraxkirurgin för att öka personalens förståelse för detta problem och för att kunna förebygga och lindra PONV hos patienter.}},
  author       = {{Björklund, Pia and Bondesson, Helena}},
  language     = {{swe}},
  note         = {{Student Paper}},
  title        = {{Postoperativ illamående och kräkningar ur ett patientperspektiv}},
  year         = {{2000}},
}