Skip to main content

LUP Student Papers

LUND UNIVERSITY LIBRARIES

Attityder och kunskaper i samband med behandling av cancerrelaterad

Helgesson, Magdalena and Sahlén, Frida (2000)
Department of Health Sciences
Abstract
Smärta är ett centralt problem inom cancersjukvården. Årligen drabbas nära sex miljoner människor i världen av cancer och drygt hälfen av dessa avlider i sin sjukdom. I livets slutsskede förekommer plågsam smärta hos upp till 90% av patienterna, beroende på cancertyp och spridningsmönster. Syftet med denna litteraturstudie är att undersöka kunskaper och attityder hos sjuksköterskor och patienter i samband med behandling av cancerrelaterad smärta. En litteraturstudie genomfördes, med sökord såsom; neoplasms, pain, analgesics, nurse och patient, vilket innebar en granskning av 18 relevanta vetenskapliga artiklar. Resultatet av denna litteraturstudie visar att sjuksköterskors okunskap och patienters motvilja att rapportera smärta är de... (More)
Smärta är ett centralt problem inom cancersjukvården. Årligen drabbas nära sex miljoner människor i världen av cancer och drygt hälfen av dessa avlider i sin sjukdom. I livets slutsskede förekommer plågsam smärta hos upp till 90% av patienterna, beroende på cancertyp och spridningsmönster. Syftet med denna litteraturstudie är att undersöka kunskaper och attityder hos sjuksköterskor och patienter i samband med behandling av cancerrelaterad smärta. En litteraturstudie genomfördes, med sökord såsom; neoplasms, pain, analgesics, nurse och patient, vilket innebar en granskning av 18 relevanta vetenskapliga artiklar. Resultatet av denna litteraturstudie visar att sjuksköterskors okunskap och patienters motvilja att rapportera smärta är de största barriärerna för att uppnå adekvat smärtlindring. Sjuksköterskor, patienter och närstående är i stort behov av kontinuerlig information och undervisning om smärta och smärthantering, för att uppnå en attitydförrändring om analgetika och smärtbehandling (Less)
Please use this url to cite or link to this publication:
author
Helgesson, Magdalena and Sahlén, Frida
supervisor
organization
year
type
M2 - Bachelor Degree
subject
keywords
cancersmärta, smärtbehandling, sjuksköterska patient, omvårdnad, attityder, kunskaper, utbildning
language
Swedish
id
2526400
date added to LUP
2012-05-04 14:25:31
date last changed
2015-12-14 13:21:13
@misc{2526400,
  abstract     = {{Smärta är ett centralt problem inom cancersjukvården. Årligen drabbas nära sex miljoner människor i världen av cancer och drygt hälfen av dessa avlider i sin sjukdom. I livets slutsskede förekommer plågsam smärta hos upp till 90% av patienterna, beroende på cancertyp och spridningsmönster. Syftet med denna litteraturstudie är att undersöka kunskaper och attityder hos sjuksköterskor och patienter i samband med behandling av cancerrelaterad smärta. En litteraturstudie genomfördes, med sökord såsom; neoplasms, pain, analgesics, nurse och patient, vilket innebar en granskning av 18 relevanta vetenskapliga artiklar. Resultatet av denna litteraturstudie visar att sjuksköterskors okunskap och patienters motvilja att rapportera smärta är de största barriärerna för att uppnå adekvat smärtlindring. Sjuksköterskor, patienter och närstående är i stort behov av kontinuerlig information och undervisning om smärta och smärthantering, för att uppnå en attitydförrändring om analgetika och smärtbehandling}},
  author       = {{Helgesson, Magdalena and Sahlén, Frida}},
  language     = {{swe}},
  note         = {{Student Paper}},
  title        = {{Attityder och kunskaper i samband med behandling av cancerrelaterad}},
  year         = {{2000}},
}