Skip to main content

LUP Student Papers

LUND UNIVERSITY LIBRARIES

Livskvalitet vid kurativt opererad rectal cancer mätt med eortc qlq-c30 och qlq-cr38

Dahl, Kirsten (2001)
Department of Health Sciences
Abstract
Syftet med denna prospektiva studie var att få kunskaper om patienternas (n=24) subjektiva livskvalitet före och efter kurativ behandling av cancer i ändtarmen. Personer, som skulle genomgå en kurativ operation med eller utan preoperativ strålbehandling, inkluderades konsekutivt och fick svara på två cancerspecifika frågeformulär preoperativt, efter två månader och efter ett halvt år. Resultatet visade att fysisk funktion och andning påverkades signifikant av strålbehandling. Övriga funktioner och symtombörda påverkades inte signifikant av preoperativ strålbehandling eller vid en stomioperation. Sömnbesvär och trötthet var de dominerande symtomen. Framtidsoro minskade och emotionell funktion, rollfunktion, och livskvalitet ökade... (More)
Syftet med denna prospektiva studie var att få kunskaper om patienternas (n=24) subjektiva livskvalitet före och efter kurativ behandling av cancer i ändtarmen. Personer, som skulle genomgå en kurativ operation med eller utan preoperativ strålbehandling, inkluderades konsekutivt och fick svara på två cancerspecifika frågeformulär preoperativt, efter två månader och efter ett halvt år. Resultatet visade att fysisk funktion och andning påverkades signifikant av strålbehandling. Övriga funktioner och symtombörda påverkades inte signifikant av preoperativ strålbehandling eller vid en stomioperation. Sömnbesvär och trötthet var de dominerande symtomen. Framtidsoro minskade och emotionell funktion, rollfunktion, och livskvalitet ökade signifikant över tid. Diarrén minskade och aptiten ökade efter två månader. Smärtan minskade signifikant mellan två månader och ett halvt år. Män hade sämre sexuell funktion både efter två månader och efter ett halvt år. Livskvalitetsinstrumenten bidrog med värdefull information men en djupare förståelse för den enskilda individens välbefinnande uppnås troligen bäst i det personliga mötet med en erfaren sjuksköterska. (Less)
Please use this url to cite or link to this publication:
author
Dahl, Kirsten
supervisor
organization
year
type
H1 - Master's Degree (One Year)
subject
keywords
rectal cancer, stomi, livskvalitet, strålbehandling, EORTC QLQ-C30, QLQ-CR38
language
Swedish
id
2526471
date added to LUP
2012-05-04 14:25:31
date last changed
2015-12-14 13:21:13
@misc{2526471,
  abstract     = {{Syftet med denna prospektiva studie var att få kunskaper om patienternas (n=24) subjektiva livskvalitet före och efter kurativ behandling av cancer i ändtarmen. Personer, som skulle genomgå en kurativ operation med eller utan preoperativ strålbehandling, inkluderades konsekutivt och fick svara på två cancerspecifika frågeformulär preoperativt, efter två månader och efter ett halvt år. Resultatet visade att fysisk funktion och andning påverkades signifikant av strålbehandling. Övriga funktioner och symtombörda påverkades inte signifikant av preoperativ strålbehandling eller vid en stomioperation. Sömnbesvär och trötthet var de dominerande symtomen. Framtidsoro minskade och emotionell funktion, rollfunktion, och livskvalitet ökade signifikant över tid. Diarrén minskade och aptiten ökade efter två månader. Smärtan minskade signifikant mellan två månader och ett halvt år. Män hade sämre sexuell funktion både efter två månader och efter ett halvt år. Livskvalitetsinstrumenten bidrog med värdefull information men en djupare förståelse för den enskilda individens välbefinnande uppnås troligen bäst i det personliga mötet med en erfaren sjuksköterska.}},
  author       = {{Dahl, Kirsten}},
  language     = {{swe}},
  note         = {{Student Paper}},
  title        = {{Livskvalitet vid kurativt opererad rectal cancer mätt med eortc qlq-c30 och qlq-cr38}},
  year         = {{2001}},
}