Skip to main content

LUP Student Papers

LUND UNIVERSITY LIBRARIES

Distriktssköterskors upplevelse av assisterad peritonealdialys

Sundqvist, Cecilia (2001)
Department of Health Sciences
Abstract
För patienter med kronisk njursvikt är peritonealdialys en behandlingsform som sköts i hemmet och som distriktssköterskan kan utföra och ansvara för. Syftet med denna studie var att belysa distriktssköterkors upplevelse av att vårda patienter med assisterad peritonealdialys. Åtta distriktssköterskor intervjuades med hjälp av specifika intervjuteman. Resultatet visade att distriktssköterskorna var övervägande positiva till vården trots att den hade tagit stor del av deras resurser i anspråk. Patienterna var nöjda och det stärkte distriktssköterskornas tillfredsställelse i arbetet. Samarbetet och stödet från ordinerande klinik upplevdes som mycket postitivt och hade haft stor betydelse för arbetet. Distriktssköterskorna var positiva till en... (More)
För patienter med kronisk njursvikt är peritonealdialys en behandlingsform som sköts i hemmet och som distriktssköterskan kan utföra och ansvara för. Syftet med denna studie var att belysa distriktssköterkors upplevelse av att vårda patienter med assisterad peritonealdialys. Åtta distriktssköterskor intervjuades med hjälp av specifika intervjuteman. Resultatet visade att distriktssköterskorna var övervägande positiva till vården trots att den hade tagit stor del av deras resurser i anspråk. Patienterna var nöjda och det stärkte distriktssköterskornas tillfredsställelse i arbetet. Samarbetet och stödet från ordinerande klinik upplevdes som mycket postitivt och hade haft stor betydelse för arbetet. Distriktssköterskorna var positiva till en utökning av denna vårdform eftersom de ansåg att patienternas önskan om behandlingsval bör eftersträvas. (Less)
Please use this url to cite or link to this publication:
author
Sundqvist, Cecilia
supervisor
organization
year
type
M2 - Bachelor Degree
subject
keywords
peritonealdialys, distriktssköterska, vård i hemmet
language
Swedish
id
2526505
date added to LUP
2012-05-04 14:25:31
date last changed
2015-12-14 13:21:13
@misc{2526505,
  abstract     = {{För patienter med kronisk njursvikt är peritonealdialys en behandlingsform som sköts i hemmet och som distriktssköterskan kan utföra och ansvara för. Syftet med denna studie var att belysa distriktssköterkors upplevelse av att vårda patienter med assisterad peritonealdialys. Åtta distriktssköterskor intervjuades med hjälp av specifika intervjuteman. Resultatet visade att distriktssköterskorna var övervägande positiva till vården trots att den hade tagit stor del av deras resurser i anspråk. Patienterna var nöjda och det stärkte distriktssköterskornas tillfredsställelse i arbetet. Samarbetet och stödet från ordinerande klinik upplevdes som mycket postitivt och hade haft stor betydelse för arbetet. Distriktssköterskorna var positiva till en utökning av denna vårdform eftersom de ansåg att patienternas önskan om behandlingsval bör eftersträvas.}},
  author       = {{Sundqvist, Cecilia}},
  language     = {{swe}},
  note         = {{Student Paper}},
  title        = {{Distriktssköterskors upplevelse av assisterad peritonealdialys}},
  year         = {{2001}},
}