Skip to main content

LUP Student Papers

LUND UNIVERSITY LIBRARIES

Stressreaktioner och copingstrategier hos hjärt- eller levertransplanterade barn

Larsson, Petra (2001)
Department of Health Sciences
Abstract
Transplantation är en väletablerad behandlingsmetod för patienter i slutstadiet av svår hjärt- och leversjukdom. Beskedet om ett barns svåra hjärt- eller leversjukdom utgjorde en emotionell påfrestning för samtliga familjemedlemmar. Syftet med litteraturstudien var att belysa stressreaktioner och copingstrategier hos svårt sjuka barn i anslutning till hjärt- eller levertransplantation. Detta för att tydliggöra dessa barns omvårdnadsbehov. Metoden var en litteraturstudie där tio vetenskapliga artiklar analyserades. Resultatet visade följande områden: Fysiska effekter; psykiska och psykosociala effekter; coping hos barn och föräldrars reaktioner. Studien visade att när barnens liv förlängdes i samband med transplantationen tillkom många... (More)
Transplantation är en väletablerad behandlingsmetod för patienter i slutstadiet av svår hjärt- och leversjukdom. Beskedet om ett barns svåra hjärt- eller leversjukdom utgjorde en emotionell påfrestning för samtliga familjemedlemmar. Syftet med litteraturstudien var att belysa stressreaktioner och copingstrategier hos svårt sjuka barn i anslutning till hjärt- eller levertransplantation. Detta för att tydliggöra dessa barns omvårdnadsbehov. Metoden var en litteraturstudie där tio vetenskapliga artiklar analyserades. Resultatet visade följande områden: Fysiska effekter; psykiska och psykosociala effekter; coping hos barn och föräldrars reaktioner. Studien visade att när barnens liv förlängdes i samband med transplantationen tillkom många tankar kring bl a den komplexa medicineringen. Barnen visade uttalade beteendestörningar samt t ex depressioner.Både barn och föräldrar var i stort behov av information och psykosocialt stöd, som sjuksköterskan i sin omvårdnad kunde hjälpa dem med, för att de skulle kunna hantera sin förändrade livssituation. (Less)
Please use this url to cite or link to this publication:
author
Larsson, Petra
supervisor
organization
year
type
M2 - Bachelor Degree
subject
keywords
barn, copingstrategier, hjärttransplantation, krisreaktioner, levertransplantation, omvårdnad, stress
language
Swedish
id
2526517
date added to LUP
2012-05-04 14:25:31
date last changed
2015-12-14 13:21:13
@misc{2526517,
  abstract     = {{Transplantation är en väletablerad behandlingsmetod för patienter i slutstadiet av svår hjärt- och leversjukdom. Beskedet om ett barns svåra hjärt- eller leversjukdom utgjorde en emotionell påfrestning för samtliga familjemedlemmar. Syftet med litteraturstudien var att belysa stressreaktioner och copingstrategier hos svårt sjuka barn i anslutning till hjärt- eller levertransplantation. Detta för att tydliggöra dessa barns omvårdnadsbehov. Metoden var en litteraturstudie där tio vetenskapliga artiklar analyserades. Resultatet visade följande områden: Fysiska effekter; psykiska och psykosociala effekter; coping hos barn och föräldrars reaktioner. Studien visade att när barnens liv förlängdes i samband med transplantationen tillkom många tankar kring bl a den komplexa medicineringen. Barnen visade uttalade beteendestörningar samt t ex depressioner.Både barn och föräldrar var i stort behov av information och psykosocialt stöd, som sjuksköterskan i sin omvårdnad kunde hjälpa dem med, för att de skulle kunna hantera sin förändrade livssituation.}},
  author       = {{Larsson, Petra}},
  language     = {{swe}},
  note         = {{Student Paper}},
  title        = {{Stressreaktioner och copingstrategier hos hjärt- eller levertransplanterade barn}},
  year         = {{2001}},
}