Skip to main content

LUP Student Papers

LUND UNIVERSITY LIBRARIES

Kvinnors livskvalitet efter en genomgången hjärtinfarkt

Ekström, Linda and Wendt-Nilsson, Bodil (2001)
Department of Health Sciences
Abstract
I vårt samhälle drabbas både kvinnor och män av hjärtinfarkt. Trots denna kunskap har forskning om hjärtinfarkt och rehabilitering efter en hjärtinfarkt inriktats på män och deras behov. Syftet med den empiriska studien var att beskriva kvinnors livskvalitet efter en genomgången hjärtinfarkt. Studien grundade sig på kvalitativ metod där insamling av data skedde genom intervjuer av tio kvinnor. Resultatet utmynnade i tre huvudteman; Att förändras och förändra, Omgivningens betydelse samt Att blicka framåt. Många kvinnor ändrade sin livsstil. De kunde nu lättare sätta gränser då de blev mer rädda om sig själva och vågade säga nej. Det var emellertid endast tre kvinnor som menade att de hade accepterat sin hjärtinfarkt liksom livet efter.... (More)
I vårt samhälle drabbas både kvinnor och män av hjärtinfarkt. Trots denna kunskap har forskning om hjärtinfarkt och rehabilitering efter en hjärtinfarkt inriktats på män och deras behov. Syftet med den empiriska studien var att beskriva kvinnors livskvalitet efter en genomgången hjärtinfarkt. Studien grundade sig på kvalitativ metod där insamling av data skedde genom intervjuer av tio kvinnor. Resultatet utmynnade i tre huvudteman; Att förändras och förändra, Omgivningens betydelse samt Att blicka framåt. Många kvinnor ändrade sin livsstil. De kunde nu lättare sätta gränser då de blev mer rädda om sig själva och vågade säga nej. Det var emellertid endast tre kvinnor som menade att de hade accepterat sin hjärtinfarkt liksom livet efter. Sammanfattningsvis visade sig de flesta kvinnorna ha goda mellanmänskliga relationer, vara aktiva samt ha självkänsla, men att de däremot saknade en grundstämning av glädje. (Less)
Please use this url to cite or link to this publication:
author
Ekström, Linda and Wendt-Nilsson, Bodil
supervisor
organization
year
type
M2 - Bachelor Degree
subject
keywords
hjärtinfarkt, kvinnor, livskvalitet, rehabilitering
language
Swedish
id
2526576
date added to LUP
2012-05-04 14:25:31
date last changed
2015-12-14 13:21:13
@misc{2526576,
  abstract     = {{I vårt samhälle drabbas både kvinnor och män av hjärtinfarkt. Trots denna kunskap har forskning om hjärtinfarkt och rehabilitering efter en hjärtinfarkt inriktats på män och deras behov. Syftet med den empiriska studien var att beskriva kvinnors livskvalitet efter en genomgången hjärtinfarkt. Studien grundade sig på kvalitativ metod där insamling av data skedde genom intervjuer av tio kvinnor. Resultatet utmynnade i tre huvudteman; Att förändras och förändra, Omgivningens betydelse samt Att blicka framåt. Många kvinnor ändrade sin livsstil. De kunde nu lättare sätta gränser då de blev mer rädda om sig själva och vågade säga nej. Det var emellertid endast tre kvinnor som menade att de hade accepterat sin hjärtinfarkt liksom livet efter. Sammanfattningsvis visade sig de flesta kvinnorna ha goda mellanmänskliga relationer, vara aktiva samt ha självkänsla, men att de däremot saknade en grundstämning av glädje.}},
  author       = {{Ekström, Linda and Wendt-Nilsson, Bodil}},
  language     = {{swe}},
  note         = {{Student Paper}},
  title        = {{Kvinnors livskvalitet efter en genomgången hjärtinfarkt}},
  year         = {{2001}},
}