Skip to main content

LUP Student Papers

LUND UNIVERSITY LIBRARIES

Sjuksköterskors möte med invandrare inom hemsjukvården

Lundh, Roma (2001)
Department of Health Sciences
Abstract
Invandringen till Sverige har de senaste åren ökat, vilket innebär att sjuksköterskor/distriktssköterskor kommer i sin verksamhet inom hemsjukvården att möta människor som har annorlunda kulturell bakgrund. Syftet med undersökningen var att beskriva och analysera sjuksköterskors/distriktssköterskors erfarenheter och upplevelser i möte med invandrare inom hemsjukvården. Data har samlats in genom åtta kvalitativa intervjuer av sjuksköterskor inom hemsjukvården. Resultatet i undersökningen var det sjuksköterskorna beskriver som problematiskt eller avvikande och som presenteras under olika rubriker. Den rubrik som har tagit största utrymmet och som upplevdes som viktigast är kommunikationen. Det gäller både verbal , icke verbal kommunikation... (More)
Invandringen till Sverige har de senaste åren ökat, vilket innebär att sjuksköterskor/distriktssköterskor kommer i sin verksamhet inom hemsjukvården att möta människor som har annorlunda kulturell bakgrund. Syftet med undersökningen var att beskriva och analysera sjuksköterskors/distriktssköterskors erfarenheter och upplevelser i möte med invandrare inom hemsjukvården. Data har samlats in genom åtta kvalitativa intervjuer av sjuksköterskor inom hemsjukvården. Resultatet i undersökningen var det sjuksköterskorna beskriver som problematiskt eller avvikande och som presenteras under olika rubriker. Den rubrik som har tagit största utrymmet och som upplevdes som viktigast är kommunikationen. Det gäller både verbal , icke verbal kommunikation samt påvisande av sjukdom. Det avvikande upplevdes som relationer till anhöriga tabu och påvisande av sjukdom. Slutsatsen var att fenomenet i mötet är problem och avvikelser som sjuksköterskorna beskrev utifrån upplevelser och erfarenheter. (Less)
Please use this url to cite or link to this publication:
author
Lundh, Roma
supervisor
organization
alternative title
En intervjustudie.
year
type
M2 - Bachelor Degree
subject
keywords
invandrare, kulturrelaterad omvårdnad, omvårdnad, transkulturell omvårdnad
language
Swedish
id
2526585
date added to LUP
2012-05-04 14:25:31
date last changed
2015-12-14 13:21:13
@misc{2526585,
  abstract     = {{Invandringen till Sverige har de senaste åren ökat, vilket innebär att sjuksköterskor/distriktssköterskor kommer i sin verksamhet inom hemsjukvården att möta människor som har annorlunda kulturell bakgrund. Syftet med undersökningen var att beskriva och analysera sjuksköterskors/distriktssköterskors erfarenheter och upplevelser i möte med invandrare inom hemsjukvården. Data har samlats in genom åtta kvalitativa intervjuer av sjuksköterskor inom hemsjukvården. Resultatet i undersökningen var det sjuksköterskorna beskriver som problematiskt eller avvikande och som presenteras under olika rubriker. Den rubrik som har tagit största utrymmet och som upplevdes som viktigast är kommunikationen. Det gäller både verbal , icke verbal kommunikation samt påvisande av sjukdom. Det avvikande upplevdes som relationer till anhöriga tabu och påvisande av sjukdom. Slutsatsen var att fenomenet i mötet är problem och avvikelser som sjuksköterskorna beskrev utifrån upplevelser och erfarenheter.}},
  author       = {{Lundh, Roma}},
  language     = {{swe}},
  note         = {{Student Paper}},
  title        = {{Sjuksköterskors möte med invandrare inom hemsjukvården}},
  year         = {{2001}},
}