Skip to main content

LUP Student Papers

LUND UNIVERSITY LIBRARIES

Fetma och övervikt möjligheter till behandling

Ljungblad, Åsa and Welin, Petra (2001)
Department of Health Sciences
Abstract
Fetma beskrivs idag som en folkhälsosjukdom och är högriskfaktor för ett flertal sjukdomar med allvarliga konsekvenser till exempel typ 2 diabetes, kardiovaskulära sjukdomar och vissa former av cancer. Dessa sjukdomar kräver långvarigvård, vilket i sin tur orsakar handikapp och minskad livskvalitet. Syftet med föreliggande studie var att beskriva olika möjligheter till behandling för vuxna patienter med övervikt och fetma, samt hur sjuksköterskan kan medverka i omvårdnadsarbetet. Sökning av artiklar via databaser och manuell sökning via relevanta artiklars referenslistor genomfördes. Artiklar har också erhållits från olika forsknings- och behandlingscentra. Tjugo artiklar ingår i resultatdelen. Dessa granskades och analysen resulterade i... (More)
Fetma beskrivs idag som en folkhälsosjukdom och är högriskfaktor för ett flertal sjukdomar med allvarliga konsekvenser till exempel typ 2 diabetes, kardiovaskulära sjukdomar och vissa former av cancer. Dessa sjukdomar kräver långvarigvård, vilket i sin tur orsakar handikapp och minskad livskvalitet. Syftet med föreliggande studie var att beskriva olika möjligheter till behandling för vuxna patienter med övervikt och fetma, samt hur sjuksköterskan kan medverka i omvårdnadsarbetet. Sökning av artiklar via databaser och manuell sökning via relevanta artiklars referenslistor genomfördes. Artiklar har också erhållits från olika forsknings- och behandlingscentra. Tjugo artiklar ingår i resultatdelen. Dessa granskades och analysen resulterade i fem olika ämnesområden: Läkemedel, beteendeterapi, Very Low Calorie Diet (VLCD), träning- och kostterapi samt kirurgi. Resultatet visar att kombination av olika behandlingar och främjande av livsstilsförändringar i ett långtidsperspektiv ger möjlighet till viktnedgång och bibehållande av vikt. Sjuksköterskan arbetar genom att informera, stödja och motivera patienten till behandling. (Less)
Please use this url to cite or link to this publication:
author
Ljungblad, Åsa and Welin, Petra
supervisor
organization
alternative title
En litteraturstudie.
year
type
M2 - Bachelor Degree
subject
keywords
behandling, fetma, omvårdnad, vuxna, övervikt
language
Swedish
id
2526619
date added to LUP
2012-05-04 14:25:31
date last changed
2015-12-14 13:21:13
@misc{2526619,
  abstract     = {{Fetma beskrivs idag som en folkhälsosjukdom och är högriskfaktor för ett flertal sjukdomar med allvarliga konsekvenser till exempel typ 2 diabetes, kardiovaskulära sjukdomar och vissa former av cancer. Dessa sjukdomar kräver långvarigvård, vilket i sin tur orsakar handikapp och minskad livskvalitet. Syftet med föreliggande studie var att beskriva olika möjligheter till behandling för vuxna patienter med övervikt och fetma, samt hur sjuksköterskan kan medverka i omvårdnadsarbetet. Sökning av artiklar via databaser och manuell sökning via relevanta artiklars referenslistor genomfördes. Artiklar har också erhållits från olika forsknings- och behandlingscentra. Tjugo artiklar ingår i resultatdelen. Dessa granskades och analysen resulterade i fem olika ämnesområden: Läkemedel, beteendeterapi, Very Low Calorie Diet (VLCD), träning- och kostterapi samt kirurgi. Resultatet visar att kombination av olika behandlingar och främjande av livsstilsförändringar i ett långtidsperspektiv ger möjlighet till viktnedgång och bibehållande av vikt. Sjuksköterskan arbetar genom att informera, stödja och motivera patienten till behandling.}},
  author       = {{Ljungblad, Åsa and Welin, Petra}},
  language     = {{swe}},
  note         = {{Student Paper}},
  title        = {{Fetma och övervikt möjligheter till behandling}},
  year         = {{2001}},
}