Skip to main content

LUP Student Papers

LUND UNIVERSITY LIBRARIES

Barn med cancer

Barnes, Katarina and Beiranvand, Tarkandokht (2001)
Department of Health Sciences
Abstract
Varje år drabbas 250-300 barn av cancer i Sverige. Sjukdomen påverkar hela familjens livssituation. Syftet med denna litteraturstudie var att identifiera psykosociala behov hos barn med cancer och deras familj. Vidare var syftet att undersöka betydelsen av stöd till barnen och familjerna. Tjugofyra vetenskapliga artiklar från nio olika tidsskrifter mellan 1990 och 2001granskades. Resultatet visade att föräldrarna upplever oro, rädsla och ovisshet om barnens situation i framtiden samt att hela familj var i stort behov av psykosocialt stöd, information och undervisning. Familjen får stöd från släktingar, vänner, andra föräldrar med cancersjuka barn, från sjuksköterskor och annan vårdpersonal. Detta stödet hjälpte barnen och familjen att... (More)
Varje år drabbas 250-300 barn av cancer i Sverige. Sjukdomen påverkar hela familjens livssituation. Syftet med denna litteraturstudie var att identifiera psykosociala behov hos barn med cancer och deras familj. Vidare var syftet att undersöka betydelsen av stöd till barnen och familjerna. Tjugofyra vetenskapliga artiklar från nio olika tidsskrifter mellan 1990 och 2001granskades. Resultatet visade att föräldrarna upplever oro, rädsla och ovisshet om barnens situation i framtiden samt att hela familj var i stort behov av psykosocialt stöd, information och undervisning. Familjen får stöd från släktingar, vänner, andra föräldrar med cancersjuka barn, från sjuksköterskor och annan vårdpersonal. Detta stödet hjälpte barnen och familjen att anpassa sig till sjukdomen samt hjälpte föräldrarna att vara mer delaktiga i barnens omvårdnad. Familjerna önskade mer kontakt med sjuksköterskor och mer information om barnens situation. Sjuksköterskor skulle också vara mer uppmärksamma på psykologiska problem hos de cancersjuka barnens syskon och hjälpa dem att förstå och hantera den nya livssituationen. (Less)
Please use this url to cite or link to this publication:
author
Barnes, Katarina and Beiranvand, Tarkandokht
supervisor
organization
alternative title
Sjuksköterskans stöd till cancersjuka barn och deras föräldrar och syskon.
year
type
M2 - Bachelor Degree
subject
keywords
barn, cancer, omvårdnad, familj, socialt stöd, sjuksköterska
language
Swedish
id
2526666
date added to LUP
2012-05-04 14:25:31
date last changed
2015-12-14 13:21:13
@misc{2526666,
  abstract     = {{Varje år drabbas 250-300 barn av cancer i Sverige. Sjukdomen påverkar hela familjens livssituation. Syftet med denna litteraturstudie var att identifiera psykosociala behov hos barn med cancer och deras familj. Vidare var syftet att undersöka betydelsen av stöd till barnen och familjerna. Tjugofyra vetenskapliga artiklar från nio olika tidsskrifter mellan 1990 och 2001granskades. Resultatet visade att föräldrarna upplever oro, rädsla och ovisshet om barnens situation i framtiden samt att hela familj var i stort behov av psykosocialt stöd, information och undervisning. Familjen får stöd från släktingar, vänner, andra föräldrar med cancersjuka barn, från sjuksköterskor och annan vårdpersonal. Detta stödet hjälpte barnen och familjen att anpassa sig till sjukdomen samt hjälpte föräldrarna att vara mer delaktiga i barnens omvårdnad. Familjerna önskade mer kontakt med sjuksköterskor och mer information om barnens situation. Sjuksköterskor skulle också vara mer uppmärksamma på psykologiska problem hos de cancersjuka barnens syskon och hjälpa dem att förstå och hantera den nya livssituationen.}},
  author       = {{Barnes, Katarina and Beiranvand, Tarkandokht}},
  language     = {{swe}},
  note         = {{Student Paper}},
  title        = {{Barn med cancer}},
  year         = {{2001}},
}