Skip to main content

LUP Student Papers

LUND UNIVERSITY LIBRARIES

Sjuksköterskors uppfattning om och användning av emla på barn

Fransson, Lena and Wadgren, Jonas (2001)
Department of Health Sciences
Abstract
Sjuksköterskan är barnens företrädare inom vården och är förpliktigad att minimera känslomässiga och fysiska smärtor vid olika procedurer. EMLA är ett lokalanestetikum för ytanestesi och det är oftast upp till sjuksköterskan att besluta om EMLA skall användas eller ej och därför varierar användningsgraden kraftigt mellan olika sjuksköterskor. Syftet med studien var att undersöka sjuksköterskors uppfattning om och användning av EMLA på barn. En enkätundersökning genomfördes på samtliga avdelningar med barnplatser vid Lunds universitetssjukhus med 113 besvarade enkäter. Resultatet visade att samtliga sjuksköterskor anser att EMLA har en smärtbehandlande effekt men det förekommer stora variationer i uppfattningen om och användningen av EMLA.... (More)
Sjuksköterskan är barnens företrädare inom vården och är förpliktigad att minimera känslomässiga och fysiska smärtor vid olika procedurer. EMLA är ett lokalanestetikum för ytanestesi och det är oftast upp till sjuksköterskan att besluta om EMLA skall användas eller ej och därför varierar användningsgraden kraftigt mellan olika sjuksköterskor. Syftet med studien var att undersöka sjuksköterskors uppfattning om och användning av EMLA på barn. En enkätundersökning genomfördes på samtliga avdelningar med barnplatser vid Lunds universitetssjukhus med 113 besvarade enkäter. Resultatet visade att samtliga sjuksköterskor anser att EMLA har en smärtbehandlande effekt men det förekommer stora variationer i uppfattningen om och användningen av EMLA. Åldern eller yrkeserfarenheten av barnsjukvård påverkade inte uppfattningen om eller användningen av EMLA. Det är av vikt att kartlägga användningen av EMLA för att kunna göra en ny explanativ studie om varför dessa variationer föreligger. (Less)
Please use this url to cite or link to this publication:
author
Fransson, Lena and Wadgren, Jonas
supervisor
organization
year
type
M2 - Bachelor Degree
subject
keywords
EMLA, användning, barn, omvårdnad, sjuksköterska, smärta, uppfattning
language
Swedish
id
2526671
date added to LUP
2012-05-04 14:25:31
date last changed
2015-12-14 13:21:13
@misc{2526671,
  abstract     = {{Sjuksköterskan är barnens företrädare inom vården och är förpliktigad att minimera känslomässiga och fysiska smärtor vid olika procedurer. EMLA är ett lokalanestetikum för ytanestesi och det är oftast upp till sjuksköterskan att besluta om EMLA skall användas eller ej och därför varierar användningsgraden kraftigt mellan olika sjuksköterskor. Syftet med studien var att undersöka sjuksköterskors uppfattning om och användning av EMLA på barn. En enkätundersökning genomfördes på samtliga avdelningar med barnplatser vid Lunds universitetssjukhus med 113 besvarade enkäter. Resultatet visade att samtliga sjuksköterskor anser att EMLA har en smärtbehandlande effekt men det förekommer stora variationer i uppfattningen om och användningen av EMLA. Åldern eller yrkeserfarenheten av barnsjukvård påverkade inte uppfattningen om eller användningen av EMLA. Det är av vikt att kartlägga användningen av EMLA för att kunna göra en ny explanativ studie om varför dessa variationer föreligger.}},
  author       = {{Fransson, Lena and Wadgren, Jonas}},
  language     = {{swe}},
  note         = {{Student Paper}},
  title        = {{Sjuksköterskors uppfattning om och användning av emla på barn}},
  year         = {{2001}},
}