Skip to main content

LUP Student Papers

LUND UNIVERSITY LIBRARIES

Palliativ vård

Mamic, Monika and Thulin, Cecilia (2001)
Department of Health Sciences
Abstract
Syftet var att belysa några olika psykosociala och existentiella behov som cancerpatienter och deras närstående gav uttryck för i samband med palliativ vård. Metoden var litteraturstudie omfattande analys av 21 vetenskapliga artiklar. Två kategorier utkristaliserades nämligen patientfokus och närståendefokus. Resultatet visade att cancerpatienter någon gång under sjukdomstiden upplevde någon form av ovisshet. Denna ovisshet kunde ge ångest och berodde på underliggande behov av trygghet och säkerhet samt behov av att få veta hur saker egentligen förhöll sig. Betydelsefullt var hur patient, närstående och vårdpersonal kommunicerade med varandra. I sjukdomens slutfas fick patienter och närstående omdefiniera sin livssituation vilket innebar... (More)
Syftet var att belysa några olika psykosociala och existentiella behov som cancerpatienter och deras närstående gav uttryck för i samband med palliativ vård. Metoden var litteraturstudie omfattande analys av 21 vetenskapliga artiklar. Två kategorier utkristaliserades nämligen patientfokus och närståendefokus. Resultatet visade att cancerpatienter någon gång under sjukdomstiden upplevde någon form av ovisshet. Denna ovisshet kunde ge ångest och berodde på underliggande behov av trygghet och säkerhet samt behov av att få veta hur saker egentligen förhöll sig. Betydelsefullt var hur patient, närstående och vårdpersonal kommunicerade med varandra. I sjukdomens slutfas fick patienter och närstående omdefiniera sin livssituation vilket innebar synen på sig själv och sina familjemedlemmar. Det var vanligt att närstående satte sina egna behov åt sidan och fokuserade patientens behov för att undvika skuldkänslor. Andlighet, tro, religion, ha någon att tala med eller uttryck för evigt liv var ett sätt att finna en mening med tillvaron. (Less)
Please use this url to cite or link to this publication:
author
Mamic, Monika and Thulin, Cecilia
supervisor
organization
alternative title
En jämförande studie av cancerpatienters och närståendes psykosociala behov.
year
type
M2 - Bachelor Degree
subject
keywords
cancer, existentiell, information, kommunikation, närstående, palliativ vård, patient, psykosocial
language
Swedish
id
2526676
date added to LUP
2012-05-04 14:25:31
date last changed
2015-12-14 13:21:13
@misc{2526676,
  abstract     = {{Syftet var att belysa några olika psykosociala och existentiella behov som cancerpatienter och deras närstående gav uttryck för i samband med palliativ vård. Metoden var litteraturstudie omfattande analys av 21 vetenskapliga artiklar. Två kategorier utkristaliserades nämligen patientfokus och närståendefokus. Resultatet visade att cancerpatienter någon gång under sjukdomstiden upplevde någon form av ovisshet. Denna ovisshet  kunde ge ångest och berodde på underliggande behov av trygghet och säkerhet samt behov av att få veta hur saker egentligen förhöll sig. Betydelsefullt var hur patient, närstående och vårdpersonal kommunicerade med varandra. I sjukdomens slutfas fick patienter och närstående omdefiniera sin livssituation vilket innebar synen på sig själv och sina familjemedlemmar. Det var vanligt att närstående satte sina egna behov åt sidan och fokuserade patientens behov för att undvika skuldkänslor. Andlighet, tro, religion, ha någon att tala med eller uttryck för evigt liv var ett sätt att finna en mening med tillvaron.}},
  author       = {{Mamic, Monika and Thulin, Cecilia}},
  language     = {{swe}},
  note         = {{Student Paper}},
  title        = {{Palliativ vård}},
  year         = {{2001}},
}