Skip to main content

LUP Student Papers

LUND UNIVERSITY LIBRARIES

Debriefing: ett verktyg mot utbrändhet inom ambulanssjukvården?

Boqvist, Lizzy (2001)
Department of Health Sciences
Abstract
Undersökningar har visat att personal som jobbar med multi-trauman kan uppleva psykisk stress som i sin tur kan leda till utbrändhet. Syftet med denna litteraturstudie var att studera vad det var som låg till grund för och förekomst av utbrändhet och debriefing och eventuell påverkan från debriefing på utbrändhet inom ambulanssjukvården. Resultatet, som är baserat på 12 vetenskapliga artiklar, visar på att utbrändhet är ganska vanligt förekommande inom ambulanssjukvården. Vid jämförelse med andra yrkesgrupper inom sjukvård och räddningstjänst var utbrändhet mer omfattande bland ambulanspersonalen. Det visade även att många ambulanssjukvårdare led av posttraumatic stress disorder (PTSD) symtom. Orsakerna var till största delen olika... (More)
Undersökningar har visat att personal som jobbar med multi-trauman kan uppleva psykisk stress som i sin tur kan leda till utbrändhet. Syftet med denna litteraturstudie var att studera vad det var som låg till grund för och förekomst av utbrändhet och debriefing och eventuell påverkan från debriefing på utbrändhet inom ambulanssjukvården. Resultatet, som är baserat på 12 vetenskapliga artiklar, visar på att utbrändhet är ganska vanligt förekommande inom ambulanssjukvården. Vid jämförelse med andra yrkesgrupper inom sjukvård och räddningstjänst var utbrändhet mer omfattande bland ambulanspersonalen. Det visade även att många ambulanssjukvårdare led av posttraumatic stress disorder (PTSD) symtom. Orsakerna var till största delen olika faktorer av stress och traumatiska händelser. Delade meningar fanns gällande debriefing. En studie visade att det inte var nödvändigt, en annan visade motsatsen. Fler studier hade behövt analyseras för att kunna göra en bedömning om debriefing är ett bra sätt eller ej att förhindra uppkomsten av utbrändhet. (Less)
Please use this url to cite or link to this publication:
author
Boqvist, Lizzy
supervisor
organization
alternative title
En litteraturstudie.
year
type
M2 - Bachelor Degree
subject
keywords
ambulanspersonal, debriefing, defusing, PTSD, stress, utbrändhet
language
Swedish
id
2526687
date added to LUP
2012-05-04 14:25:31
date last changed
2015-12-14 13:21:13
@misc{2526687,
  abstract     = {{Undersökningar har visat att personal som jobbar med multi-trauman kan uppleva psykisk stress som i sin tur kan leda till utbrändhet. Syftet med denna litteraturstudie var att studera vad det var som låg till grund för och förekomst av utbrändhet och debriefing och eventuell påverkan från debriefing på utbrändhet inom ambulanssjukvården. Resultatet, som är baserat på 12 vetenskapliga artiklar, visar på att utbrändhet är ganska vanligt förekommande inom ambulanssjukvården. Vid jämförelse med andra yrkesgrupper inom sjukvård och räddningstjänst var utbrändhet mer omfattande bland ambulanspersonalen. Det visade även att många ambulanssjukvårdare led av posttraumatic stress disorder (PTSD) symtom. Orsakerna var till största delen olika faktorer av stress och traumatiska händelser. Delade meningar fanns gällande debriefing. En studie visade att det inte var nödvändigt, en annan visade motsatsen. Fler studier hade behövt analyseras för att kunna göra en bedömning om debriefing är ett bra sätt eller ej att förhindra uppkomsten av utbrändhet.}},
  author       = {{Boqvist, Lizzy}},
  language     = {{swe}},
  note         = {{Student Paper}},
  title        = {{Debriefing: ett verktyg mot utbrändhet inom ambulanssjukvården?}},
  year         = {{2001}},
}