Skip to main content

LUP Student Papers

LUND UNIVERSITY LIBRARIES

Klaustrofobi i samband med magnetresonanstomografi

Hansen, Susanne and Szabóová Hansson, Helena (2001)
Department of Health Sciences
Abstract
Att genomgå en MRT-undersökning kan innebära svårigheter för ett flertal patienter. Syftet med litteraturstudien var att undersöka vilka faktorer som framkallade upplevelser av klaustrofobi eller oro i samband med MRT-undersökningen, samt hur vanligt detta var. Vidare var syftet att undersöka vilka omvårdnadsåtgärder som kunde underlätta situationen för patienterna i samband med undersökningen. Metoden bestod av granskning och analys av 20 vetenskapliga artiklar, vilka söktes ur Medlines databas. Resultatet visade att upp till 13% av patienterna i de analyserade studierna inte kunde genomgå en MRT-undersökning på grund av klaustrofobi. Oro, rädsla eller ångest upplevde 10-57% av patienterna. Faktorer som den trånga undersökningstunneln,... (More)
Att genomgå en MRT-undersökning kan innebära svårigheter för ett flertal patienter. Syftet med litteraturstudien var att undersöka vilka faktorer som framkallade upplevelser av klaustrofobi eller oro i samband med MRT-undersökningen, samt hur vanligt detta var. Vidare var syftet att undersöka vilka omvårdnadsåtgärder som kunde underlätta situationen för patienterna i samband med undersökningen. Metoden bestod av granskning och analys av 20 vetenskapliga artiklar, vilka söktes ur Medlines databas. Resultatet visade att upp till 13% av patienterna i de analyserade studierna inte kunde genomgå en MRT-undersökning på grund av klaustrofobi. Oro, rädsla eller ångest upplevde 10-57% av patienterna. Faktorer som den trånga undersökningstunneln, ljudet och värmen påverkade patienterna och bidrog till att framkalla oro. Om-vårdnadsåtgärder som visade sig betydelse-fulla i samband med undersökningen visade sig vara information, kontakt och kommunikation, avslapp-ningsövningar, musik, lugnande medel samt hypnos.Nyckelord: klaustrofobi, MRT, omvårdnad, oro.KandidatuppsatsInstitutionen för Omvårdnad, Box 157, S-221 00 Lund (Less)
Please use this url to cite or link to this publication:
author
Hansen, Susanne and Szabóová Hansson, Helena
supervisor
organization
year
type
M2 - Bachelor Degree
subject
language
Swedish
id
2526691
date added to LUP
2012-05-04 14:25:31
date last changed
2015-12-14 13:21:13
@misc{2526691,
  abstract     = {{Att genomgå en MRT-undersökning kan innebära svårigheter för ett flertal patienter. Syftet med litteraturstudien var att undersöka vilka faktorer som framkallade upplevelser av klaustrofobi eller oro i samband med MRT-undersökningen, samt hur vanligt detta var. Vidare var syftet att undersöka vilka omvårdnadsåtgärder som kunde underlätta situationen för patienterna i samband med undersökningen. Metoden bestod av granskning och analys av 20 vetenskapliga artiklar, vilka söktes ur Medlines databas. Resultatet visade att upp till 13% av patienterna i de analyserade studierna inte kunde genomgå en MRT-undersökning på grund av klaustrofobi. Oro, rädsla eller ångest upplevde 10-57% av patienterna. Faktorer som den trånga undersökningstunneln, ljudet och värmen påverkade patienterna och bidrog till att framkalla oro. Om-vårdnadsåtgärder som visade sig betydelse-fulla i samband med undersökningen visade sig vara information, kontakt och kommunikation, avslapp-ningsövningar, musik, lugnande medel samt hypnos.Nyckelord: klaustrofobi, MRT, omvårdnad, oro.KandidatuppsatsInstitutionen för Omvårdnad, Box 157, S-221 00 Lund}},
  author       = {{Hansen, Susanne and Szabóová Hansson, Helena}},
  language     = {{swe}},
  note         = {{Student Paper}},
  title        = {{Klaustrofobi i samband med magnetresonanstomografi}},
  year         = {{2001}},
}