Skip to main content

LUP Student Papers

LUND UNIVERSITY LIBRARIES

Coping och copingstrategier hos föräldrar och syskon till barn med cancer

Liljeblad, Linda and Andersson, Kristina (2001)
Department of Health Sciences
Abstract
När ett barn drabbas av cancer påverkar det alla i familjen och hela familjen som enhet. Föräldrarna känner sig otillräckliga. De som är syskon till ett barn med cancer har det svårt. All uppmärksamhet riktas mot det sjuka barnet, vilket sätter syskonen i en emotionellt krävande situation. Syftet med den här litteraturstudie var att studera coping och copingstrategier hos föräldrar och syskon till barn med cancer. Tjugoen vetenskapliga artiklar med anknytning till cancersjuka barn granskades. Resultatet visar att både föräldrar och syskon till cancerdrabbade barn upplever brist på stöd och tid. Information visade sig vara en viktig aspekt då det även var brist på detta. Även fysiska symtom uppenbarade sig hos föräldrar och syskon.... (More)
När ett barn drabbas av cancer påverkar det alla i familjen och hela familjen som enhet. Föräldrarna känner sig otillräckliga. De som är syskon till ett barn med cancer har det svårt. All uppmärksamhet riktas mot det sjuka barnet, vilket sätter syskonen i en emotionellt krävande situation. Syftet med den här litteraturstudie var att studera coping och copingstrategier hos föräldrar och syskon till barn med cancer. Tjugoen vetenskapliga artiklar med anknytning till cancersjuka barn granskades. Resultatet visar att både föräldrar och syskon till cancerdrabbade barn upplever brist på stöd och tid. Information visade sig vara en viktig aspekt då det även var brist på detta. Även fysiska symtom uppenbarade sig hos föräldrar och syskon. Sjukvårdspersonalen bör känna till föräldrars, men framförallt syskons reaktioner och beteende för att kunna bistå med adekvat stöd och hjälp. (Less)
Please use this url to cite or link to this publication:
author
Liljeblad, Linda and Andersson, Kristina
supervisor
organization
alternative title
En litteraturstudie.
year
type
M2 - Bachelor Degree
subject
keywords
cancer, coping, barn, föräldrar, syskon
language
Swedish
id
2526766
date added to LUP
2012-05-04 14:25:31
date last changed
2015-12-14 13:21:13
@misc{2526766,
  abstract     = {{När ett barn drabbas av cancer påverkar det alla i familjen och hela familjen som enhet. Föräldrarna känner sig otillräckliga. De som är syskon till ett barn med cancer har det svårt. All uppmärksamhet riktas mot det sjuka barnet, vilket sätter syskonen i en emotionellt krävande situation. Syftet med den här litteraturstudie var att studera coping och copingstrategier hos föräldrar och syskon till barn med cancer. Tjugoen vetenskapliga artiklar med anknytning till cancersjuka barn granskades. Resultatet visar att både föräldrar och syskon till cancerdrabbade barn upplever brist på stöd och tid. Information visade sig vara en viktig aspekt då det även var brist på detta. Även fysiska symtom uppenbarade sig hos föräldrar och syskon. Sjukvårdspersonalen bör känna till föräldrars, men framförallt syskons reaktioner och beteende för att kunna bistå med adekvat stöd och hjälp.}},
  author       = {{Liljeblad, Linda and Andersson, Kristina}},
  language     = {{swe}},
  note         = {{Student Paper}},
  title        = {{Coping och copingstrategier hos föräldrar och syskon till barn med cancer}},
  year         = {{2001}},
}