Skip to main content

LUP Student Papers

LUND UNIVERSITY LIBRARIES

Vård i livets slutskede anhörigas behov

Brisard, Maritha (2001)
Department of Health Sciences
Abstract
Syftet med denna litteraturstudie var att undersöka vilka behov anhöriga har vid vård i livets slutskede. Litteraturgranskning av tio vetenskapliga artiklar har gjorts. I resultatet framkom att de anhöriga hade behov av ärlig och uppriktig information om den sjukes situation och prognos. Även information om den sjukes skötsel efterfrågades. Information möjliggjorde för de anhöriga att vara delaktiga i vården av den döende. Att personalen bemötte de anhöriga med respekt och värme uppskattades. Detta bemötande var vanligast inom hospicevården och den avancerade hemsjukvården medan vårdpersonalen inom akutsjukvården uppfattades som stressad. Personalen inom akutvården undvek också enligt de anhöriga att initiera kontakt. De anhörigas... (More)
Syftet med denna litteraturstudie var att undersöka vilka behov anhöriga har vid vård i livets slutskede. Litteraturgranskning av tio vetenskapliga artiklar har gjorts. I resultatet framkom att de anhöriga hade behov av ärlig och uppriktig information om den sjukes situation och prognos. Även information om den sjukes skötsel efterfrågades. Information möjliggjorde för de anhöriga att vara delaktiga i vården av den döende. Att personalen bemötte de anhöriga med respekt och värme uppskattades. Detta bemötande var vanligast inom hospicevården och den avancerade hemsjukvården medan vårdpersonalen inom akutsjukvården uppfattades som stressad. Personalen inom akutvården undvek också enligt de anhöriga att initiera kontakt. De anhörigas personliga behov som att vila, sova ut och ha tid för egen del var också viktiga. (Less)
Please use this url to cite or link to this publication:
author
Brisard, Maritha
supervisor
organization
alternative title
En litteraturstudie.
year
type
M2 - Bachelor Degree
subject
keywords
anhörig, vård i livets slutskede, information, bemötande, anhörigas behov
language
Swedish
id
2526787
date added to LUP
2012-05-04 14:25:31
date last changed
2015-12-14 13:21:13
@misc{2526787,
  abstract     = {{Syftet med denna litteraturstudie var att undersöka vilka behov anhöriga har vid vård i livets slutskede. Litteraturgranskning av tio vetenskapliga artiklar har gjorts. I resultatet framkom att de anhöriga hade behov av ärlig och uppriktig information om den sjukes situation och prognos. Även information om den sjukes skötsel efterfrågades. Information möjliggjorde för de anhöriga att vara delaktiga i vården av den döende. Att personalen bemötte de anhöriga med respekt och värme uppskattades. Detta bemötande var vanligast inom hospicevården och den avancerade hemsjukvården medan vårdpersonalen inom akutsjukvården uppfattades som stressad. Personalen inom akutvården undvek också enligt de anhöriga att initiera kontakt. De anhörigas personliga behov som att vila, sova ut och ha tid för egen del var också viktiga.}},
  author       = {{Brisard, Maritha}},
  language     = {{swe}},
  note         = {{Student Paper}},
  title        = {{Vård i livets slutskede anhörigas behov}},
  year         = {{2001}},
}