Skip to main content

LUP Student Papers

LUND UNIVERSITY LIBRARIES

Vårdande samtal

Bertilsson, Emma and Persson, Maria (2001)
Department of Health Sciences
Abstract
Konsten att kommunicera med döende patienter är en betydelsefull del i omvårdnaden vid livets slut. Många sjuksköterskor känner sig osäkra i mötet med döende patienter. Syftet med föreliggande studie var att ta reda på vilka faktorer som påverkade sjuksköterskans kommunikation med döende patienter. Metoden bestod av granskning och analys av elva vetenskapliga artiklar. Resultatet visade att faktorer med anknytning till sjuksköterskan, patienten och organisationen var av betydelse. Sjuksköterskans egen livsinställning, hennes självkännedom och personlighet visade sig vara väsentliga. Hur patienten hanterade sina känslor och vilket stöd han fick från anhöriga och vårdpersonal påverkade samtalen. Sjuksköterskans kommunikation var beroende av... (More)
Konsten att kommunicera med döende patienter är en betydelsefull del i omvårdnaden vid livets slut. Många sjuksköterskor känner sig osäkra i mötet med döende patienter. Syftet med föreliggande studie var att ta reda på vilka faktorer som påverkade sjuksköterskans kommunikation med döende patienter. Metoden bestod av granskning och analys av elva vetenskapliga artiklar. Resultatet visade att faktorer med anknytning till sjuksköterskan, patienten och organisationen var av betydelse. Sjuksköterskans egen livsinställning, hennes självkännedom och personlighet visade sig vara väsentliga. Hur patienten hanterade sina känslor och vilket stöd han fick från anhöriga och vårdpersonal påverkade samtalen. Sjuksköterskans kommunikation var beroende av hur det övriga arbetet och organisationen på avdelningen fungerade. (Less)
Please use this url to cite or link to this publication:
author
Bertilsson, Emma and Persson, Maria
supervisor
organization
alternative title
En litteraturstudie om sjuksköterskans kommunikation med den döende patienten.
year
type
M2 - Bachelor Degree
subject
keywords
kommunikation, döende patienter, sjuksköterska
language
Swedish
id
2526799
date added to LUP
2012-05-04 14:25:31
date last changed
2015-12-14 13:21:13
@misc{2526799,
  abstract     = {{Konsten att kommunicera med döende patienter är en betydelsefull del i omvårdnaden vid livets slut. Många sjuksköterskor känner sig osäkra i mötet med döende patienter. Syftet med föreliggande studie var att ta reda på vilka faktorer som påverkade sjuksköterskans kommunikation med döende patienter. Metoden bestod av granskning och analys av elva vetenskapliga artiklar. Resultatet visade att faktorer med anknytning till sjuksköterskan, patienten och organisationen var av betydelse. Sjuksköterskans egen livsinställning, hennes självkännedom och personlighet visade sig vara väsentliga. Hur patienten hanterade sina känslor och vilket stöd han fick från anhöriga och vårdpersonal påverkade samtalen. Sjuksköterskans kommunikation var beroende av hur det övriga arbetet och organisationen på avdelningen fungerade.}},
  author       = {{Bertilsson, Emma and Persson, Maria}},
  language     = {{swe}},
  note         = {{Student Paper}},
  title        = {{Vårdande samtal}},
  year         = {{2001}},
}