Skip to main content

LUP Student Papers

LUND UNIVERSITY LIBRARIES

Faktorer som påverkar ungdomar med diabetes mellitus typ 1 i det dagliga livet

Nilsson, Ulrika (2001)
Department of Health Sciences
Abstract
Ungdomstiden är en svår och krävande tid, speciellt då diabetes blir en del livet. Syftet med litteraturstudien var att undersöka vilka faktorer som påverkar ungdomar med Diabetes Mellitus typ 1 i det dagliga livet. Resultatet bygger på tio vetenskapliga artiklar som behandlade ungdomarnas sätt att se på sin sjukdom och livet runt omkring samt hur förbättringar i behandlingen kunde erhållas. Vid bearbetningen av artiklarna utkristalliserades fem faktorer som påverkar ungdomar med diabetes: föräldrar, vänner, sjukvårdspersonal, känslor och mat relaterat till vikt och ätstörningar. Föräldrarnas förhållningssätt spelade en stor roll för ungdomens compliance. De ungdomar som hade föräldrar och vänner som gav positiv feedback och lät ungdomen... (More)
Ungdomstiden är en svår och krävande tid, speciellt då diabetes blir en del livet. Syftet med litteraturstudien var att undersöka vilka faktorer som påverkar ungdomar med Diabetes Mellitus typ 1 i det dagliga livet. Resultatet bygger på tio vetenskapliga artiklar som behandlade ungdomarnas sätt att se på sin sjukdom och livet runt omkring samt hur förbättringar i behandlingen kunde erhållas. Vid bearbetningen av artiklarna utkristalliserades fem faktorer som påverkar ungdomar med diabetes: föräldrar, vänner, sjukvårdspersonal, känslor och mat relaterat till vikt och ätstörningar. Föräldrarnas förhållningssätt spelade en stor roll för ungdomens compliance. De ungdomar som hade föräldrar och vänner som gav positiv feedback och lät ungdomen sköta sin diabetes själv, hade också bäst compliance. De ungdomar som tyckte att det var svårt att sköta sin diabetes på ett bra sätt, kände ofta att de på grund av sin sjukdom inte var som sina vänner. Sjuksköterskan kan genom att handleda föräldrar, vänner och ungdomen själv, hjälpa den unga diabetikern i sitt dagliga liv. Ätstörningar är vanligare bland unga flickor som har diabetes än hos jämnåriga utan sjukdomen. (Less)
Please use this url to cite or link to this publication:
author
Nilsson, Ulrika
supervisor
organization
year
type
M2 - Bachelor Degree
subject
keywords
diabetes mellitus typ1, ungdomar, vänner, dagligt liv
language
Swedish
id
2526824
date added to LUP
2012-05-04 14:25:31
date last changed
2015-12-14 13:21:18
@misc{2526824,
  abstract     = {{Ungdomstiden är en svår och krävande tid, speciellt då diabetes blir en del livet. Syftet med litteraturstudien var att undersöka vilka faktorer som påverkar ungdomar med Diabetes Mellitus typ 1 i det dagliga livet. Resultatet bygger på tio vetenskapliga artiklar som behandlade ungdomarnas sätt att se på sin sjukdom och livet runt omkring samt hur förbättringar i behandlingen kunde erhållas. Vid bearbetningen av artiklarna utkristalliserades fem faktorer som påverkar ungdomar med diabetes: föräldrar, vänner, sjukvårdspersonal, känslor och mat relaterat till vikt och ätstörningar. Föräldrarnas förhållningssätt spelade en stor roll för ungdomens compliance. De ungdomar som hade föräldrar och vänner som gav positiv feedback och lät ungdomen sköta sin diabetes själv, hade också bäst compliance. De ungdomar som tyckte att det var svårt att sköta sin diabetes på ett bra sätt, kände ofta att de på grund av sin sjukdom inte var som sina vänner. Sjuksköterskan kan genom att handleda föräldrar, vänner och ungdomen själv, hjälpa den unga diabetikern i sitt dagliga liv. Ätstörningar är vanligare bland unga flickor som har diabetes än hos jämnåriga utan sjukdomen.}},
  author       = {{Nilsson, Ulrika}},
  language     = {{swe}},
  note         = {{Student Paper}},
  title        = {{Faktorer som påverkar ungdomar med diabetes mellitus typ 1 i det dagliga livet}},
  year         = {{2001}},
}