Skip to main content

LUP Student Papers

LUND UNIVERSITY LIBRARIES

Borderline

Olsson, Carolin (2001)
Department of Health Sciences
Abstract
Denna litteraturstudie handlar om hur det är att arbeta med patienter med borderlineproblematik. Dessa patienter har ofta försvarsmekanismer som kan vara svåra att hantera. Självskadeproblematiken som är vanlig bland dessa patienter väcker starka känslor hos personalen. Syftet med arbetet var att beskriva de problem som kan uppstå i omvårdnaden av patienter med borderlineproblematik. Metoden var litteraturgranskning och tio vetenskapliga artiklar analyserades. Resultatet visade att det inte är vetenskapligt vedertaget att det är själva diagnosen som är förenat med problem, däremot finns det tendenser som kan förklaras med patientens försvarsmekanismer eller med personalens förutfattade meningar. Det var också tydligt att gränssättning var... (More)
Denna litteraturstudie handlar om hur det är att arbeta med patienter med borderlineproblematik. Dessa patienter har ofta försvarsmekanismer som kan vara svåra att hantera. Självskadeproblematiken som är vanlig bland dessa patienter väcker starka känslor hos personalen. Syftet med arbetet var att beskriva de problem som kan uppstå i omvårdnaden av patienter med borderlineproblematik. Metoden var litteraturgranskning och tio vetenskapliga artiklar analyserades. Resultatet visade att det inte är vetenskapligt vedertaget att det är själva diagnosen som är förenat med problem, däremot finns det tendenser som kan förklaras med patientens försvarsmekanismer eller med personalens förutfattade meningar. Det var också tydligt att gränssättning var en metod som hjälpte patienterna att ta ansvar för sitt välbefinnande. Självskadehandlingar var förknippat med stress hos personalen och användes ibland som hot av patienterna. (Less)
Please use this url to cite or link to this publication:
author
Olsson, Carolin
supervisor
organization
alternative title
En diagnos som väcker känslor?
year
type
M2 - Bachelor Degree
subject
keywords
bemötande, borderline, försvarsmekanismer, omvårdnadsproblem, personalens känslor, självskadehandlingar
language
Swedish
id
2526832
date added to LUP
2012-05-04 14:25:31
date last changed
2015-12-14 13:21:19
@misc{2526832,
  abstract     = {{Denna litteraturstudie handlar om hur det är att arbeta med patienter med borderlineproblematik. Dessa patienter har ofta försvarsmekanismer som kan vara svåra att hantera. Självskadeproblematiken som är vanlig bland dessa patienter väcker starka känslor hos personalen. Syftet med arbetet var att beskriva de problem som kan uppstå i omvårdnaden av patienter med borderlineproblematik. Metoden var litteraturgranskning och tio vetenskapliga artiklar analyserades. Resultatet visade att det inte är vetenskapligt vedertaget att det är själva diagnosen som är förenat med problem, däremot finns det tendenser som kan förklaras med patientens försvarsmekanismer eller med personalens förutfattade meningar. Det var också tydligt att gränssättning var en metod som hjälpte patienterna att ta ansvar för sitt välbefinnande. Självskadehandlingar var förknippat med stress hos personalen och användes ibland som hot av patienterna.}},
  author       = {{Olsson, Carolin}},
  language     = {{swe}},
  note         = {{Student Paper}},
  title        = {{Borderline}},
  year         = {{2001}},
}