Skip to main content

LUP Student Papers

LUND UNIVERSITY LIBRARIES

Patienters värdering och sjuksköterskors bedömning och skattning av postoperativ smärta

Akbarzadeh, Mahin and Moussevi, Azer (2001)
Department of Health Sciences
Abstract
Under de senaste åren har kunskaperna om smärtfysiologi och smärt lindring utvecklats, men trots det är det många postoperativa patienter som fortfarande lider i onödan. Syftet med denna litteraturstudie var att undersöka hur patienter värderar postoperativ smärta och hur sjuksköterskor bedömer och skattar patientens smärt. Studien baserades på elva vetenskapliga artiklar, publicerade mellan 1996 och 2000. Resultatet visade att många patienter anger smärta som medelsvår eller högre men trots det är nöjda. Betydelsen av användning av smärtskalor, relevant dokumentation och sjuksköterskornas kunskap visade sig väsentliga för god smärtbehandling. För att kunna göra en individuell bedömning och tillföra adekvat smärtbehandling, bör... (More)
Under de senaste åren har kunskaperna om smärtfysiologi och smärt lindring utvecklats, men trots det är det många postoperativa patienter som fortfarande lider i onödan. Syftet med denna litteraturstudie var att undersöka hur patienter värderar postoperativ smärta och hur sjuksköterskor bedömer och skattar patientens smärt. Studien baserades på elva vetenskapliga artiklar, publicerade mellan 1996 och 2000. Resultatet visade att många patienter anger smärta som medelsvår eller högre men trots det är nöjda. Betydelsen av användning av smärtskalor, relevant dokumentation och sjuksköterskornas kunskap visade sig väsentliga för god smärtbehandling. För att kunna göra en individuell bedömning och tillföra adekvat smärtbehandling, bör sjuksköterskorna observera patienten och lyssna till vad patienten säger, men också ta hänsyn till hur patienterna själva skattar sin smärta. (Less)
Please use this url to cite or link to this publication:
author
Akbarzadeh, Mahin and Moussevi, Azer
supervisor
organization
alternative title
En litteraturstudie.
year
type
M2 - Bachelor Degree
subject
keywords
postoperativ smärta, patienters upplevelser, sjuksköterskors bedömning.
language
Swedish
id
2526851
date added to LUP
2012-05-04 14:25:31
date last changed
2015-12-14 13:21:19
@misc{2526851,
  abstract     = {{Under de senaste åren har kunskaperna om smärtfysiologi och smärt lindring utvecklats, men trots det är det många postoperativa patienter som fortfarande lider i onödan. Syftet med denna litteraturstudie var att undersöka hur patienter värderar postoperativ smärta och hur sjuksköterskor bedömer och skattar patientens smärt. Studien baserades på elva vetenskapliga artiklar, publicerade mellan 1996 och 2000. Resultatet visade att många patienter anger smärta som medelsvår eller högre men trots det är nöjda. Betydelsen av användning av smärtskalor, relevant dokumentation och sjuksköterskornas kunskap visade sig väsentliga för god smärtbehandling. För att kunna göra en individuell bedömning och tillföra adekvat smärtbehandling, bör sjuksköterskorna observera patienten och lyssna till vad patienten säger, men också ta hänsyn till hur patienterna själva skattar sin smärta.}},
  author       = {{Akbarzadeh, Mahin and Moussevi, Azer}},
  language     = {{swe}},
  note         = {{Student Paper}},
  title        = {{Patienters värdering och sjuksköterskors bedömning och skattning av postoperativ smärta}},
  year         = {{2001}},
}