Skip to main content

LUP Student Papers

LUND UNIVERSITY LIBRARIES

Erfarenheter av rehabiliteringen efter en hjärtinfarkt

Hansson, Kerstin (2001)
Department of Health Sciences
Abstract
Hjärtinfarkt är den vanligaste dödsorsaken i Sverige idag. Trots att dödligheten i hjärt- och kärlsjukdomar minskat totalt sett de senaste decennierna har andelen kvinnor som drabbats ökat betydligt. Traditionellt har det gjorts betydligt fler undersökningar på män än på kvinnor. Syftet med studien var att belysa erfarenheter av rehabiliteringen efter en hjärtinfarkt med fokus på kvinnor. Metoden var en litteraturstudie av tio artiklar från både Sverige, Amerika och Australien. Resultatet visade att kvinnorna var i stort behov av information samt uttryckte missnöje vad gällde sjukvårdspersonalens engagemang och delaktighet. Fysiska problem dominerade i början av sjukdomsperioden och psykiska i slutet. Vidare påverkades kvinnorna i hög grad... (More)
Hjärtinfarkt är den vanligaste dödsorsaken i Sverige idag. Trots att dödligheten i hjärt- och kärlsjukdomar minskat totalt sett de senaste decennierna har andelen kvinnor som drabbats ökat betydligt. Traditionellt har det gjorts betydligt fler undersökningar på män än på kvinnor. Syftet med studien var att belysa erfarenheter av rehabiliteringen efter en hjärtinfarkt med fokus på kvinnor. Metoden var en litteraturstudie av tio artiklar från både Sverige, Amerika och Australien. Resultatet visade att kvinnorna var i stort behov av information samt uttryckte missnöje vad gällde sjukvårdspersonalens engagemang och delaktighet. Fysiska problem dominerade i början av sjukdomsperioden och psykiska i slutet. Vidare påverkades kvinnorna i hög grad av omgivningens syn på sjukdomen. Det framkom även att kvinnorna såg sin sjukdom som ett misslyckande och höll tillbaka sina känslor för att inte bli en börda för familjen. Deltagandet i fysiska träningsprogram var lågt. (Less)
Please use this url to cite or link to this publication:
author
Hansson, Kerstin
supervisor
organization
alternative title
Med fokus på kvinnor.
year
type
M2 - Bachelor Degree
subject
keywords
hjärtinfarkt, rehabilitering, kvinnor, sjukvårdspersonal, anhöriga, erfarenheter
language
Swedish
id
2526879
date added to LUP
2012-05-04 14:25:31
date last changed
2015-12-14 13:21:19
@misc{2526879,
  abstract     = {{Hjärtinfarkt är den vanligaste dödsorsaken i Sverige idag. Trots att dödligheten i hjärt- och kärlsjukdomar minskat totalt sett de senaste decennierna har andelen kvinnor som drabbats ökat betydligt. Traditionellt har det gjorts betydligt fler undersökningar på män än på kvinnor. Syftet med studien var att belysa erfarenheter av rehabiliteringen efter en hjärtinfarkt med fokus på kvinnor. Metoden var en litteraturstudie av tio artiklar från både Sverige, Amerika och Australien. Resultatet visade att kvinnorna var i stort behov av information samt uttryckte missnöje vad gällde sjukvårdspersonalens engagemang och delaktighet. Fysiska problem dominerade i början av sjukdomsperioden och psykiska i slutet. Vidare påverkades kvinnorna i hög grad av omgivningens syn på sjukdomen. Det framkom även att kvinnorna såg sin sjukdom som ett misslyckande och höll tillbaka sina känslor för att inte bli en börda för familjen. Deltagandet i fysiska träningsprogram var lågt.}},
  author       = {{Hansson, Kerstin}},
  language     = {{swe}},
  note         = {{Student Paper}},
  title        = {{Erfarenheter av rehabiliteringen efter en hjärtinfarkt}},
  year         = {{2001}},
}