Skip to main content

LUP Student Papers

LUND UNIVERSITY LIBRARIES

Universitetsstuderandes uppfattning av sjuksköterskans yrke

Eriksson, Therése (2001)
Department of Health Sciences
Abstract
Utbildningen till sjuksköterska är en högskoleutbildning med vetenskaplig förankring och kandidatexamen vid utbildningens slut. Trots det är sjuksköterskeyrkets status låg. Studiens syfte var att studera uppfattningen av sjuksköterskors kompetens och sjuksköterskeyrkets innehåll bland universitetsstuderande. En kvalitativ metod användes med inspiration från fenomenografin. Åtta studenter inom andra kurser och program än sjuksköterskeutbildningen intervjuades. Resultatet visade att det är en mångtydig och oklar bild dagens studenter har av sjuksköterskeyrket. Resultatet presenteras i två delar, där den gemensamma uppfattningen beskriver sjuksköterskan som kvinna, underordnad läkaren och överordnad undersköterskan, med en patientnära... (More)
Utbildningen till sjuksköterska är en högskoleutbildning med vetenskaplig förankring och kandidatexamen vid utbildningens slut. Trots det är sjuksköterskeyrkets status låg. Studiens syfte var att studera uppfattningen av sjuksköterskors kompetens och sjuksköterskeyrkets innehåll bland universitetsstuderande. En kvalitativ metod användes med inspiration från fenomenografin. Åtta studenter inom andra kurser och program än sjuksköterskeutbildningen intervjuades. Resultatet visade att det är en mångtydig och oklar bild dagens studenter har av sjuksköterskeyrket. Resultatet presenteras i två delar, där den gemensamma uppfattningen beskriver sjuksköterskan som kvinna, underordnad läkaren och överordnad undersköterskan, med en patientnära kontakt. Yrket är påfrestande och har en låg status och lön. De olika uppfattningar studenterna beskriver innefattar fyra kategorier, där sjuksköterskeyrket främst beskrivs i form av en länk, kommunikativ och informativ länk, assisterande länk eller praktisk länk. Den fjärde kategorien beskrivs som självständighet. I samtliga kategorier ingår även olika former av ansvar. (Less)
Please use this url to cite or link to this publication:
author
Eriksson, Therése
supervisor
organization
year
type
M2 - Bachelor Degree
subject
keywords
universitetsstuderande, sjuksköterskeyrket, uppfattning, innehåll, kompetens, länk, självständighet
language
Swedish
id
2526936
date added to LUP
2012-05-04 14:25:31
date last changed
2015-12-14 13:21:19
@misc{2526936,
  abstract     = {{Utbildningen till sjuksköterska är en högskoleutbildning med vetenskaplig förankring och kandidatexamen vid utbildningens slut. Trots det är sjuksköterskeyrkets status låg. Studiens syfte var att studera uppfattningen av sjuksköterskors kompetens och sjuksköterskeyrkets innehåll bland universitetsstuderande. En kvalitativ metod användes med inspiration från fenomenografin. Åtta studenter inom andra kurser och program än sjuksköterskeutbildningen intervjuades. Resultatet visade att det är en mångtydig och oklar bild dagens studenter har av sjuksköterskeyrket. Resultatet presenteras i två delar, där den gemensamma uppfattningen beskriver sjuksköterskan som kvinna, underordnad läkaren och överordnad undersköterskan, med en patientnära kontakt. Yrket är påfrestande och har en låg status och lön. De olika uppfattningar studenterna beskriver innefattar fyra kategorier, där sjuksköterskeyrket främst beskrivs i form av en länk, kommunikativ och informativ länk, assisterande länk eller praktisk länk. Den fjärde kategorien beskrivs som självständighet. I samtliga kategorier ingår även olika former av ansvar.}},
  author       = {{Eriksson, Therése}},
  language     = {{swe}},
  note         = {{Student Paper}},
  title        = {{Universitetsstuderandes uppfattning av sjuksköterskans yrke}},
  year         = {{2001}},
}