Skip to main content

LUP Student Papers

LUND UNIVERSITY LIBRARIES

Massagens effekt på smärta och välbefinnande vid fibromyalgi

Persson, Jeanette and Randolf, Sofie (2001)
Department of Health Sciences
Abstract
Syftet med denna kvantitativa, empiriska studie var att undersöka den svenska massagens effekt på smärta, välbefinnande, blodtryck och puls vid fibromyalgi, eftersom detta är en patientgrupp som tidigare inte blivit tagna riktigt på allvar. I studien ingick 13 deltagare, av dessa var 12 kvinnor och en var man. Deltagarna blev masserade en gång i veckan i trettio minuter på rygg, nacke och axlar under tre veckor. Smärtan mätte deltagarna i en smärtdagbok fyra gånger om dagen, välbefinnandet mättes med hjälp av ett livsfråge-formulär (KASAM) efter varje massagetillfälle, blodtryck och puls mättes före massage, direkt efter och tio minuter efter massage. Resultatet visade att massagen hade en smärtlindrande effekt, dock kortsiktig.... (More)
Syftet med denna kvantitativa, empiriska studie var att undersöka den svenska massagens effekt på smärta, välbefinnande, blodtryck och puls vid fibromyalgi, eftersom detta är en patientgrupp som tidigare inte blivit tagna riktigt på allvar. I studien ingick 13 deltagare, av dessa var 12 kvinnor och en var man. Deltagarna blev masserade en gång i veckan i trettio minuter på rygg, nacke och axlar under tre veckor. Smärtan mätte deltagarna i en smärtdagbok fyra gånger om dagen, välbefinnandet mättes med hjälp av ett livsfråge-formulär (KASAM) efter varje massagetillfälle, blodtryck och puls mättes före massage, direkt efter och tio minuter efter massage. Resultatet visade att massagen hade en smärtlindrande effekt, dock kortsiktig. Välbefinnandet ökade och blodtrycket och pulsen sänktes hos deltagarna i studien. Resultatet visade inga skillnader mellan könen och de olika åldersgrupperna. (Less)
Please use this url to cite or link to this publication:
author
Persson, Jeanette and Randolf, Sofie
supervisor
organization
year
type
M2 - Bachelor Degree
subject
keywords
massage, smärta, välbefinnande, fibromylagi, komplementära metoder
language
Swedish
id
2526950
date added to LUP
2012-05-04 14:25:31
date last changed
2015-12-14 13:21:19
@misc{2526950,
  abstract     = {{Syftet med denna kvantitativa, empiriska studie var att undersöka den svenska massagens effekt på smärta, välbefinnande, blodtryck och puls vid fibromyalgi, eftersom detta är en patientgrupp som tidigare inte blivit tagna riktigt på allvar. I studien ingick 13 deltagare, av dessa var 12 kvinnor och en var man. Deltagarna blev masserade en gång i veckan i trettio minuter på rygg, nacke och axlar under tre veckor. Smärtan mätte deltagarna i en smärtdagbok fyra gånger om dagen, välbefinnandet mättes med hjälp av ett livsfråge-formulär (KASAM) efter varje massagetillfälle, blodtryck och puls mättes före massage, direkt efter och tio minuter efter massage. Resultatet visade att massagen hade en smärtlindrande effekt, dock kortsiktig. Välbefinnandet ökade och blodtrycket och pulsen sänktes hos deltagarna i studien. Resultatet visade inga skillnader mellan könen och de olika åldersgrupperna.}},
  author       = {{Persson, Jeanette and Randolf, Sofie}},
  language     = {{swe}},
  note         = {{Student Paper}},
  title        = {{Massagens effekt på smärta och välbefinnande vid fibromyalgi}},
  year         = {{2001}},
}