Skip to main content

LUP Student Papers

LUND UNIVERSITY LIBRARIES

Olika möjligheter till farmakologisk smärtlindring av barn inför perifer venkanylering

Brost, Lizzian and Kornfält Jonas (2002)
Department of Health Sciences
Abstract
Inläggning av perifer venkanyl på barn uppfattas av sjuksköterskan som ett svårt omvårdnadsmoment. För barnet innebär det inte bara ett obehag för stunden utan även på längre sikt. Syftet med föreliggande litteraturstudie var att belysa effekten av olika smärtlindringsmetoder på barn inför perifer venkanylering. Metoden innebar sökning av tio vetenskapliga artiklar i databaserna Cinahl, Cohrane, Medline och SveMed. MesH-termerna som användes var: children, catheterization peripheral, venous, anesthesia/analgesia och local. De insamlade artiklarna granskades systematiskt. För att garantera en god vetenskaplig kvalitet på de granskade studierna utformades en bedömningsmall. Utifrån denna identifierades de studier som hade den bästa... (More)
Inläggning av perifer venkanyl på barn uppfattas av sjuksköterskan som ett svårt omvårdnadsmoment. För barnet innebär det inte bara ett obehag för stunden utan även på längre sikt. Syftet med föreliggande litteraturstudie var att belysa effekten av olika smärtlindringsmetoder på barn inför perifer venkanylering. Metoden innebar sökning av tio vetenskapliga artiklar i databaserna Cinahl, Cohrane, Medline och SveMed. MesH-termerna som användes var: children, catheterization peripheral, venous, anesthesia/analgesia och local. De insamlade artiklarna granskades systematiskt. För att garantera en god vetenskaplig kvalitet på de granskade studierna utformades en bedömningsmall. Utifrån denna identifierades de studier som hade den bästa vetenskapliga kvaliteten. Resultatet visade att samtliga smärtlindringsmetoder erbjuder god smärtlindring inför venkanylering på barn. Det var stor skillnad på de jämförda metodernas latenstid. Ingen av de granskade metoderna gav allvarligare biverkningar eller försvårade venkanyleringen. Med kunskap om olika smärtlindringsmetoder kan sjuksköterskan, i samband med perifer venkanylering, undanröja både smärta och obehag för barnet. (Less)
Please use this url to cite or link to this publication:
author
Brost, Lizzian and Kornfält Jonas
supervisor
organization
year
type
M2 - Bachelor Degree
subject
keywords
barn, smärta, perifer venkateter, venpunktion, smärtlindring
language
Swedish
id
2526998
date added to LUP
2012-05-04 14:25:31
date last changed
2015-12-14 13:21:19
@misc{2526998,
  abstract     = {{Inläggning av perifer venkanyl på barn uppfattas av sjuksköterskan som ett svårt omvårdnadsmoment. För barnet innebär det inte bara ett obehag för stunden utan även på längre sikt. Syftet med föreliggande litteraturstudie var att belysa effekten av olika smärtlindringsmetoder på barn inför perifer venkanylering. Metoden innebar sökning av tio vetenskapliga artiklar i databaserna Cinahl, Cohrane, Medline och SveMed. MesH-termerna som användes var: children, catheterization peripheral, venous, anesthesia/analgesia och local. De insamlade artiklarna granskades systematiskt. För att garantera en god vetenskaplig kvalitet på de granskade studierna utformades en bedömningsmall. Utifrån denna identifierades de studier som hade den bästa vetenskapliga kvaliteten. Resultatet visade att samtliga smärtlindringsmetoder erbjuder god smärtlindring inför venkanylering på barn. Det var stor skillnad på de jämförda metodernas latenstid. Ingen av de granskade metoderna gav allvarligare biverkningar eller försvårade venkanyleringen. Med kunskap om olika smärtlindringsmetoder kan sjuksköterskan, i samband med perifer venkanylering, undanröja både smärta och obehag för barnet.}},
  author       = {{Brost, Lizzian and Kornfält Jonas}},
  language     = {{swe}},
  note         = {{Student Paper}},
  title        = {{Olika möjligheter till farmakologisk smärtlindring av barn inför perifer venkanylering}},
  year         = {{2002}},
}