Skip to main content

LUP Student Papers

LUND UNIVERSITY LIBRARIES

Barns och ungdomars upplevelser när deras mamma drabbats av bröstcancer

Buranyi, Dorothea (2002)
Department of Health Sciences
Abstract
Bröstcancer är kvinnans vanligaste cancersjukdom i Sverige. Kvinnor som drabbats av bröstcancer är ofta mödrar med barn i olika åldrar. Mödrar blir omhändertagna och får tillgång till stöd och information från sjukhus och från organisationer för cancerdrabbade. Barns och umgdomars behov i denna situation är viktig att uppmärksamma. Syftet med denna litteraturstudie var därför att undersöka barns och ungdomars upplevelser när deras mamma drabbats av bröstcancer, sett ur ett omvårdnadsperspektiv. Litteraturstudien byggdes på granskning av tio vetenskapliga artiklar. Resultatet från dessa artiklar visade att barn och ungdomar upplevde konstant oro, behov av att leva som vanligt, behov av kommunikation, behov av stöd och förmåga till... (More)
Bröstcancer är kvinnans vanligaste cancersjukdom i Sverige. Kvinnor som drabbats av bröstcancer är ofta mödrar med barn i olika åldrar. Mödrar blir omhändertagna och får tillgång till stöd och information från sjukhus och från organisationer för cancerdrabbade. Barns och umgdomars behov i denna situation är viktig att uppmärksamma. Syftet med denna litteraturstudie var därför att undersöka barns och ungdomars upplevelser när deras mamma drabbats av bröstcancer, sett ur ett omvårdnadsperspektiv. Litteraturstudien byggdes på granskning av tio vetenskapliga artiklar. Resultatet från dessa artiklar visade att barn och ungdomar upplevde konstant oro, behov av att leva som vanligt, behov av kommunikation, behov av stöd och förmåga till anpassning. Sjuksköterskor har en viktig roll i att stödja och uppmärksamma barns och ungdomars behov när deras mamma drabbats av bröstcancer. (Less)
Please use this url to cite or link to this publication:
author
Buranyi, Dorothea
supervisor
organization
alternative title
Ett omvårdnadsperspektiv.
year
type
M2 - Bachelor Degree
subject
keywords
barn, bröstcancer, mödrar, upplevelser
language
Swedish
id
2527062
date added to LUP
2012-05-04 14:25:31
date last changed
2015-12-14 13:21:19
@misc{2527062,
  abstract     = {{Bröstcancer är kvinnans vanligaste cancersjukdom i Sverige. Kvinnor som drabbats av bröstcancer är ofta mödrar med barn i olika åldrar. Mödrar blir omhändertagna och får tillgång till stöd och information från sjukhus och från organisationer för cancerdrabbade. Barns och umgdomars behov i denna situation är viktig att uppmärksamma. Syftet med denna litteraturstudie var därför att undersöka barns och ungdomars upplevelser när deras mamma drabbats av bröstcancer, sett ur ett omvårdnadsperspektiv. Litteraturstudien byggdes på granskning av tio vetenskapliga artiklar. Resultatet från dessa artiklar visade att barn och ungdomar upplevde konstant oro, behov av att leva som vanligt, behov av kommunikation, behov av stöd och förmåga till anpassning. Sjuksköterskor har en viktig roll i att stödja och uppmärksamma barns och ungdomars behov när deras mamma drabbats av bröstcancer.}},
  author       = {{Buranyi, Dorothea}},
  language     = {{swe}},
  note         = {{Student Paper}},
  title        = {{Barns och ungdomars upplevelser när deras mamma drabbats av bröstcancer}},
  year         = {{2002}},
}