Skip to main content

LUP Student Papers

LUND UNIVERSITY LIBRARIES

Att leva med långvarig smärta

Svensson, Petra (2002)
Department of Health Sciences
Abstract
Människor med långvarig smärtproblematik är en ständigt växande grupp i samhället. Smärtan påverkar de drabbade i deras vardag på ett negativt sätt. Syftet med litteraturstudien var att fokusera smärtpatienters upplevelser av att leva med långvarig smärta samt att belysa smärtans konsekvenser och patienternas copingstrategier. Resultatet visade att patienterna upplevde att långvarig smärta medförde fysiska, psykiska och sociala konsekvenser. För patienter med långvarig smärtproblematik var det viktigt att både sjukvårdspersonal och närstående tror på patienternas smärta. Patienterna kunde genom ökad förståelse och accepterande av smärtan öka sin livskvalitet. Betydelsefullt för både patienter och närstående var att använda effektiva... (More)
Människor med långvarig smärtproblematik är en ständigt växande grupp i samhället. Smärtan påverkar de drabbade i deras vardag på ett negativt sätt. Syftet med litteraturstudien var att fokusera smärtpatienters upplevelser av att leva med långvarig smärta samt att belysa smärtans konsekvenser och patienternas copingstrategier. Resultatet visade att patienterna upplevde att långvarig smärta medförde fysiska, psykiska och sociala konsekvenser. För patienter med långvarig smärtproblematik var det viktigt att både sjukvårdspersonal och närstående tror på patienternas smärta. Patienterna kunde genom ökad förståelse och accepterande av smärtan öka sin livskvalitet. Betydelsefullt för både patienter och närstående var att använda effektiva copingstrategier för att hantera smärtan. Sjuksköterskor kan hjälpa smärtpatienter att uppnå en känsla av ökad hälsa genom att använda denna kunskap. (Less)
Please use this url to cite or link to this publication:
author
Svensson, Petra
supervisor
organization
year
type
M2 - Bachelor Degree
subject
keywords
långvarig/kronisk smärta, fysiska/psykiska/sociala konsekvenser, copingstrategier,omvårdnad
language
Swedish
id
2527066
date added to LUP
2012-05-04 14:25:31
date last changed
2015-12-14 13:21:19
@misc{2527066,
  abstract     = {{Människor med långvarig smärtproblematik är en ständigt växande grupp i samhället. Smärtan påverkar de drabbade i deras vardag på ett negativt sätt. Syftet med litteraturstudien var att fokusera smärtpatienters upplevelser av att leva med långvarig smärta samt att belysa smärtans konsekvenser och patienternas copingstrategier. Resultatet visade att patienterna upplevde  att långvarig smärta medförde fysiska, psykiska och sociala konsekvenser. För patienter med långvarig smärtproblematik var det viktigt att både sjukvårdspersonal och närstående tror på patienternas smärta. Patienterna kunde genom ökad förståelse och accepterande av smärtan öka sin livskvalitet. Betydelsefullt för både patienter och närstående var att använda effektiva copingstrategier för att hantera smärtan. Sjuksköterskor kan hjälpa smärtpatienter att uppnå en känsla av ökad hälsa genom att använda denna kunskap.}},
  author       = {{Svensson, Petra}},
  language     = {{swe}},
  note         = {{Student Paper}},
  title        = {{Att leva med långvarig smärta}},
  year         = {{2002}},
}