Skip to main content

LUP Student Papers

LUND UNIVERSITY LIBRARIES

Informationens betydelse för kirurgipatienters välbefinnande

Pettersson, Jenny and Samuelsson, Fredrik (2002)
Department of Health Sciences
Abstract
Kirurgpatienter upplever ofta att de inte får den information de behöver och önskar. Syftet med denna litteraturstudie var att belysa och undersöka informationens betydelse för kirurgpatienters välbefinnande. En integrerad analys av tolv artiklar genomfördes varvid fem huvudområden identifierades. De fem områdena var informationens betydelse för oro/ångest, smärtupplevelser, vårdtid, given information ur patientperspektiv och vid utskrivning. Det framkom att många kirurgpatienter har ett stort behov av information men det visade sig också att information kan leda till ökad oro. Resultatet pekar på att en bra patientinformation innehåller sensoriska, procedurmässiga, känslomässiga och tidsrelaterade aspekter. För att åstadkomma en... (More)
Kirurgpatienter upplever ofta att de inte får den information de behöver och önskar. Syftet med denna litteraturstudie var att belysa och undersöka informationens betydelse för kirurgpatienters välbefinnande. En integrerad analys av tolv artiklar genomfördes varvid fem huvudområden identifierades. De fem områdena var informationens betydelse för oro/ångest, smärtupplevelser, vårdtid, given information ur patientperspektiv och vid utskrivning. Det framkom att många kirurgpatienter har ett stort behov av information men det visade sig också att information kan leda till ökad oro. Resultatet pekar på att en bra patientinformation innehåller sensoriska, procedurmässiga, känslomässiga och tidsrelaterade aspekter. För att åstadkomma en individanpassad omvårdnad bör patientinformatio-nen vara både muntlig och skriftlig samt vara anpassad efter typ av ingrepp och eventuell sjukdom. (Less)
Please use this url to cite or link to this publication:
author
Pettersson, Jenny and Samuelsson, Fredrik
supervisor
organization
year
type
M2 - Bachelor Degree
subject
keywords
postoperativ smärta, oro, ångest, information, omvårdnad
language
Swedish
id
2527170
date added to LUP
2012-05-04 14:25:31
date last changed
2015-12-14 13:21:19
@misc{2527170,
  abstract     = {{Kirurgpatienter upplever ofta att de inte får den information de behöver och önskar. Syftet med denna litteraturstudie var att belysa och undersöka informationens betydelse för kirurgpatienters välbefinnande. En integrerad analys av tolv artiklar genomfördes varvid fem huvudområden identifierades. De fem områdena var informationens betydelse för oro/ångest, smärtupplevelser, vårdtid, given information ur patientperspektiv och vid utskrivning. Det framkom att många kirurgpatienter har ett stort behov av information men det visade sig också att information kan leda till ökad oro. Resultatet pekar på att en bra patientinformation innehåller sensoriska, procedurmässiga, känslomässiga och tidsrelaterade aspekter. För att åstadkomma en individanpassad omvårdnad bör patientinformatio-nen vara både muntlig och skriftlig samt vara anpassad efter typ av ingrepp och eventuell sjukdom.}},
  author       = {{Pettersson, Jenny and Samuelsson, Fredrik}},
  language     = {{swe}},
  note         = {{Student Paper}},
  title        = {{Informationens betydelse för kirurgipatienters välbefinnande}},
  year         = {{2002}},
}