Skip to main content

LUP Student Papers

LUND UNIVERSITY LIBRARIES

Röntgensjuksköterskans omvårdnad av patienter med reumatoid artrit

Eriksson, Michael and Ochecka, Silvia (2002)
Department of Health Sciences
Abstract
Syftet med studien var att belysa röntgensjuksköterskans specifika omvårdnad om patienter med reumatoid artrit. Antal deltagande röntgensjuksköterskor var 79. Metoden som användes var en empirisk studie där enkät användes som instrument. Resultatet av föreliggande studie visade att röntgensjusköterskor tänker på att ge RA-patienter omvårdnad i hög grad. Omvårdnadsåtgärderna som röntgensjuksköterskorna vidtar är på- och avklädningshjälp vid önskat behov, varsamhet vid beröring av patienternas leder, användandet av avlastningsmedel samt möjligheten för patienten att vara med och bestämma under undersökningens gång. Nästan lika många tyckte att det finns utrymme för att ge specifik omvårdnad i den utsträckning som behövs i förhållande... (More)
Syftet med studien var att belysa röntgensjuksköterskans specifika omvårdnad om patienter med reumatoid artrit. Antal deltagande röntgensjuksköterskor var 79. Metoden som användes var en empirisk studie där enkät användes som instrument. Resultatet av föreliggande studie visade att röntgensjusköterskor tänker på att ge RA-patienter omvårdnad i hög grad. Omvårdnadsåtgärderna som röntgensjuksköterskorna vidtar är på- och avklädningshjälp vid önskat behov, varsamhet vid beröring av patienternas leder, användandet av avlastningsmedel samt möjligheten för patienten att vara med och bestämma under undersökningens gång. Nästan lika många tyckte att det finns utrymme för att ge specifik omvårdnad i den utsträckning som behövs i förhållande till det antal som angav att det endast kan ges i begränsad utsträckning. Inga signifikanta skillnader kunde påvisas. Studiens resultat kan utgöra ett underlag i det ständiga kvalitetsutvecklingsarbetet för röntgensjuksköterskor. (Less)
Please use this url to cite or link to this publication:
author
Eriksson, Michael and Ochecka, Silvia
supervisor
organization
year
type
M2 - Bachelor Degree
subject
keywords
Reumatoid artrit, omvårdnad, röntgensjuksköterska, röntgenundersökningar
language
Swedish
id
2527250
date added to LUP
2012-05-04 14:25:32
date last changed
2015-12-14 13:21:19
@misc{2527250,
  abstract     = {{Syftet med studien var att belysa röntgensjuksköterskans specifika omvårdnad om patienter med reumatoid artrit. Antal deltagande röntgensjuksköterskor var 79. Metoden som användes var en empirisk studie där enkät användes som instrument. Resultatet av föreliggande studie visade att röntgensjusköterskor tänker på att ge RA-patienter omvårdnad i hög grad. Omvårdnadsåtgärderna som röntgensjuksköterskorna vidtar är på- och avklädningshjälp vid önskat behov, varsamhet vid beröring av patienternas leder, användandet av avlastningsmedel samt möjligheten för patienten att       vara med och bestämma under undersökningens gång. Nästan lika många tyckte att det finns utrymme för att ge specifik omvårdnad i den utsträckning som behövs i förhållande till det antal som angav att det endast kan ges i begränsad utsträckning. Inga signifikanta skillnader kunde påvisas. Studiens resultat kan utgöra ett underlag i det ständiga kvalitetsutvecklingsarbetet för röntgensjuksköterskor.}},
  author       = {{Eriksson, Michael and Ochecka, Silvia}},
  language     = {{swe}},
  note         = {{Student Paper}},
  title        = {{Röntgensjuksköterskans omvårdnad av patienter med reumatoid artrit}},
  year         = {{2002}},
}