Skip to main content

LUP Student Papers

LUND UNIVERSITY LIBRARIES

Telefonrådgivning och datorstöd dokumentation

Nilsson, Carola (2002)
Department of Health Sciences
Abstract
Syftet med studien var att undersöka och belysa hur sjuksköterskor upplever datorstödd dokumentation vid telefonrådgivning på arbetsplatsen. Dessutom var syftet att undersöka detta i förhållande till gällande författningar. Nio sjuksköterskor vid tre vårdcentraler i Region Skåne, som arbetade med telefonrådgivning samt dokumenterade samtalen via dator, intervjuades. I resultatet framkom att dokumentera telefonrådgivning med hjälp av datorstöd som övervägande positivt och fördelaktigt men några upplevde nackdelar med att dokumentera samtalen vid dator. De ansåg att det tog längre tid vilket bidrog till ökad köbildning per telefon samt medverkade till längre väntetider för de vårdsökande. Mer än hälften av sjuksköterskorna kände att deras... (More)
Syftet med studien var att undersöka och belysa hur sjuksköterskor upplever datorstödd dokumentation vid telefonrådgivning på arbetsplatsen. Dessutom var syftet att undersöka detta i förhållande till gällande författningar. Nio sjuksköterskor vid tre vårdcentraler i Region Skåne, som arbetade med telefonrådgivning samt dokumenterade samtalen via dator, intervjuades. I resultatet framkom att dokumentera telefonrådgivning med hjälp av datorstöd som övervägande positivt och fördelaktigt men några upplevde nackdelar med att dokumentera samtalen vid dator. De ansåg att det tog längre tid vilket bidrog till ökad köbildning per telefon samt medverkade till längre väntetider för de vårdsökande. Mer än hälften av sjuksköterskorna kände att deras utbildning i att dokumentera med hjälp av datorstöd var otillräcklig och önskade mer utbildning. Även mer än hälften av sjuksköterskorna hade också andra arbetsuppgifter samtidigt som de arbetade med telefonrådgivning. De upplevde detta arbetsamt att inte få vara ostörda vid rådgivningen. Vårdcentralerna använde sig av speciella mallar med olika sökord och olika program för att dokumentera, trots detta ansåg två tredjedelar av sjuksköterskorna att dokumentationen inte var tillfredsställande. (Less)
Please use this url to cite or link to this publication:
author
Nilsson, Carola
supervisor
organization
alternative title
Intervjuer med nio sjuksköterskor inom Region Skåne.
year
type
M2 - Bachelor Degree
subject
keywords
telefonrådgivning, datorstödd dokumentation, sjuksköterska, vårdcentral
language
Swedish
id
2527287
date added to LUP
2012-05-04 14:25:32
date last changed
2015-12-14 13:21:19
@misc{2527287,
  abstract     = {{Syftet med studien var att undersöka och belysa hur sjuksköterskor upplever datorstödd dokumentation vid telefonrådgivning på arbetsplatsen. Dessutom var syftet att undersöka detta i förhållande till gällande författningar. Nio sjuksköterskor vid tre vårdcentraler i Region Skåne, som arbetade med telefonrådgivning samt dokumenterade samtalen via dator, intervjuades. I resultatet framkom att dokumentera telefonrådgivning med hjälp av datorstöd som övervägande positivt och fördelaktigt men några upplevde nackdelar med att dokumentera samtalen vid dator. De ansåg att det tog längre tid vilket bidrog till ökad köbildning per telefon samt medverkade till längre väntetider för de vårdsökande. Mer än hälften av sjuksköterskorna kände att deras utbildning i att dokumentera med hjälp av datorstöd var otillräcklig och önskade mer utbildning. Även mer än hälften av sjuksköterskorna hade också andra arbetsuppgifter samtidigt som de arbetade med telefonrådgivning. De upplevde detta arbetsamt att inte få vara ostörda vid rådgivningen. Vårdcentralerna använde sig av speciella mallar med olika sökord och olika program för att dokumentera, trots detta ansåg två tredjedelar av sjuksköterskorna att dokumentationen inte var tillfredsställande.}},
  author       = {{Nilsson, Carola}},
  language     = {{swe}},
  note         = {{Student Paper}},
  title        = {{Telefonrådgivning och datorstöd dokumentation}},
  year         = {{2002}},
}