Skip to main content

LUP Student Papers

LUND UNIVERSITY LIBRARIES

Lindring av uremiskt illamående

Jönsson, Anneli (2002)
Department of Health Sciences
Abstract
Syftet med denna litteratur- och empiriska studie (n=7) var att undersöka om TENS har effekt vid illamående på grund av uremi samt att jämföra TENS med metoklopramid. Resultatet av litteratur-studien visar att TENS i kombination med standardantiemetika signifikant minskar illamåendet vid cytostatikainducerat illamående och postoperativt illamående. Inga studier är gjorda om uremiskt illamående kan lindras med hjälp av TENS. Den empiriska studien pågick under fyra dygn där varje patient fick två dagar med TENS och två dagar med metoklopramid. Utvärderingen av effekten gjordes med VAS skala och bedömdes sex gånger per dygn under den vakna tiden. Resultatet av den empiriska studien visar att det kan påvisas en viss minskning av illamåendet... (More)
Syftet med denna litteratur- och empiriska studie (n=7) var att undersöka om TENS har effekt vid illamående på grund av uremi samt att jämföra TENS med metoklopramid. Resultatet av litteratur-studien visar att TENS i kombination med standardantiemetika signifikant minskar illamåendet vid cytostatikainducerat illamående och postoperativt illamående. Inga studier är gjorda om uremiskt illamående kan lindras med hjälp av TENS. Den empiriska studien pågick under fyra dygn där varje patient fick två dagar med TENS och två dagar med metoklopramid. Utvärderingen av effekten gjordes med VAS skala och bedömdes sex gånger per dygn under den vakna tiden. Resultatet av den empiriska studien visar att det kan påvisas en viss minskning av illamåendet med hjälp av TENS. Fortsatt forskning inom området behövs och med TENS i kombination med standardantiemetika. (Less)
Please use this url to cite or link to this publication:
author
Jönsson, Anneli
supervisor
organization
alternative title
En litteraturstudie och en jämförande studie av TENS och metoklopramid.
year
type
M2 - Bachelor Degree
subject
keywords
illamående, metoklopramid, tens, uremi
language
Swedish
id
2527300
date added to LUP
2012-05-04 14:25:32
date last changed
2015-12-14 13:21:19
@misc{2527300,
  abstract     = {{Syftet med denna litteratur- och empiriska studie (n=7) var att undersöka om TENS har effekt vid  illamående på grund av uremi samt att jämföra TENS med metoklopramid. Resultatet av litteratur-studien visar att TENS i kombination med standardantiemetika signifikant minskar illamåendet vid cytostatikainducerat illamående och postoperativt illamående. Inga studier är gjorda om uremiskt illamående kan lindras med hjälp av TENS. Den empiriska studien pågick under fyra dygn där varje patient fick två dagar med TENS och två dagar med metoklopramid. Utvärderingen av effekten gjordes med VAS skala och bedömdes sex gånger per dygn under den vakna tiden. Resultatet av den empiriska studien visar att det kan påvisas en viss minskning av illamåendet med hjälp av TENS. Fortsatt forskning inom området behövs och med TENS i kombination med standardantiemetika.}},
  author       = {{Jönsson, Anneli}},
  language     = {{swe}},
  note         = {{Student Paper}},
  title        = {{Lindring av uremiskt illamående}},
  year         = {{2002}},
}