Skip to main content

LUP Student Papers

LUND UNIVERSITY LIBRARIES

Coronarangiografi och percutan coronar intervention

Sarnik, Ann-Kristin (2002)
Department of Health Sciences
Abstract
I takt med att hjärt- kärlsjukdomar ökar har även diagnostiseringstekniken av dessa sjukdomar blivit bättre. Coronar Percutan Intervention (PCI) är en invasiv dignostiskmetod som ökat de senaste åren. Sjuksköterskans roll har ökat i samband med omhändertagandet av patienter efter PCI, t ex. introducerdragning, smärtlindring och att förhindra uppkomst av blödningskomplikationer. Syftet med denna litteraturstudie var att undersöka möjligheter till förbättrad bekvämlighet för patienter efter coronarangiografi och PCI. Tio vetenskapliga artiklar har analyserats. Fördelarna med att sjuksköterskor drar introducers efter coronarangiografi och PCI är att sjuksköterskan har patientöversikt hela tiden och kan därmed planera patienternas ... (More)
I takt med att hjärt- kärlsjukdomar ökar har även diagnostiseringstekniken av dessa sjukdomar blivit bättre. Coronar Percutan Intervention (PCI) är en invasiv dignostiskmetod som ökat de senaste åren. Sjuksköterskans roll har ökat i samband med omhändertagandet av patienter efter PCI, t ex. introducerdragning, smärtlindring och att förhindra uppkomst av blödningskomplikationer. Syftet med denna litteraturstudie var att undersöka möjligheter till förbättrad bekvämlighet för patienter efter coronarangiografi och PCI. Tio vetenskapliga artiklar har analyserats. Fördelarna med att sjuksköterskor drar introducers efter coronarangiografi och PCI är att sjuksköterskan har patientöversikt hela tiden och kan därmed planera patienternas smärtlindring, övervaka och förhindra uppkomst av blödningskomplikationer samt mobilisera patienterna snabbare. Därmed ökar bekvämligheten för patienterna efter coronarangio och PCI. När patienterna får smärtstillande läkemedel i tid leder det till minskning av bl a. ryggsmärtor, vilket patienter klagar mycket på i samband med sängläge efter PCI samt att arbetsbelastningen minskar för övrig personal. Patienterna kan också tillåtas att höja sänggaveln till 30° utan risk för ökade blödningskomplikationer i ljumsken. (Less)
Please use this url to cite or link to this publication:
author
Sarnik, Ann-Kristin
supervisor
organization
alternative title
Att belysa sjuksköterskans roll vid introducerdragning.
year
type
M2 - Bachelor Degree
subject
keywords
patientbekvämlighet, pci, smärtlindring,introducerdragning, introducerhantering
language
Swedish
id
2527352
date added to LUP
2012-05-04 14:25:32
date last changed
2015-12-14 13:21:19
@misc{2527352,
  abstract     = {{I takt med att hjärt- kärlsjukdomar ökar har  även diagnostiseringstekniken av dessa sjukdomar blivit bättre. Coronar Percutan Intervention (PCI) är en invasiv dignostiskmetod som ökat de senaste åren. Sjuksköterskans roll har ökat  i samband med omhändertagandet av patienter efter  PCI, t ex. introducerdragning, smärtlindring och att förhindra uppkomst av blödningskomplikationer. Syftet med denna litteraturstudie var att undersöka möjligheter till förbättrad bekvämlighet för patienter efter coronarangiografi och PCI. Tio vetenskapliga artiklar har analyserats. Fördelarna med att sjuksköterskor drar introducers efter coronarangiografi och PCI är att sjuksköterskan har patientöversikt hela tiden och kan därmed planera patienternas  smärtlindring, övervaka och förhindra uppkomst av blödningskomplikationer samt mobilisera patienterna snabbare. Därmed ökar bekvämligheten för patienterna efter coronarangio och PCI. När patienterna får smärtstillande läkemedel  i  tid  leder det  till minskning av bl a.  ryggsmärtor, vilket patienter klagar mycket på i samband med sängläge efter PCI  samt att   arbetsbelastningen minskar för övrig personal. Patienterna kan  också tillåtas att höja sänggaveln till 30° utan risk för ökade  blödningskomplikationer i ljumsken.}},
  author       = {{Sarnik, Ann-Kristin}},
  language     = {{swe}},
  note         = {{Student Paper}},
  title        = {{Coronarangiografi och percutan coronar intervention}},
  year         = {{2002}},
}