Skip to main content

LUP Student Papers

LUND UNIVERSITY LIBRARIES

Övervikt

Andersen-Hurtig, Eva and Hansson, Sofie (2003)
Department of Health Sciences
Abstract
Övervikten hos befolkningen i Sverige har ökat dramatiskt under de senaste decenniet och går längre och längre ner i åldrarna. Diabetes typ II har markant ökat det senaste deccenniet. Syftet med studien var att belysa hur övervikten påverkar utvecklingen av diabetes typ II, och om det fanns några skillnader mellan män och kvinnor samt vad sjuksköterskan kan göra åt problemet i sitt omvårdnadsarbete. I de tio granskade vetenskapliga artiklarna belystes problem som var starkt sammanbundna med övervikt och diabetes typ II. Resultatet visade att ett klart samband föreligger. Dessutom påvisades aspekter som inte hade förväntats t ex de kulturella aspekterna och ökad dödlighet. Även om sjukvården är under ständig utveckling finns inget effektivt... (More)
Övervikten hos befolkningen i Sverige har ökat dramatiskt under de senaste decenniet och går längre och längre ner i åldrarna. Diabetes typ II har markant ökat det senaste deccenniet. Syftet med studien var att belysa hur övervikten påverkar utvecklingen av diabetes typ II, och om det fanns några skillnader mellan män och kvinnor samt vad sjuksköterskan kan göra åt problemet i sitt omvårdnadsarbete. I de tio granskade vetenskapliga artiklarna belystes problem som var starkt sammanbundna med övervikt och diabetes typ II. Resultatet visade att ett klart samband föreligger. Dessutom påvisades aspekter som inte hade förväntats t ex de kulturella aspekterna och ökad dödlighet. Även om sjukvården är under ständig utveckling finns inget effektivt förebyggande nattionellt program för att förhindra övervikt. Studierna påvisar även skillnader mellan patienters och sjuksköterskors uppfattning om behov för patienter med övervikt och med diagnosen diabetes typ II. (Less)
Please use this url to cite or link to this publication:
author
Andersen-Hurtig, Eva and Hansson, Sofie
supervisor
organization
alternative title
Ett folkhälsoproblem av betydelse för utveckling av diabetes.
year
type
M2 - Bachelor Degree
subject
keywords
övervikt, diabetes typ II, prevention, folkhälsa, omvårdnad
language
Swedish
id
2527504
date added to LUP
2012-05-04 14:25:32
date last changed
2015-12-14 13:21:20
@misc{2527504,
  abstract     = {{Övervikten hos befolkningen i Sverige har ökat dramatiskt under de senaste decenniet och går längre och längre ner i åldrarna. Diabetes typ II har markant ökat det senaste deccenniet. Syftet med studien var att belysa hur övervikten påverkar utvecklingen av diabetes typ II, och om det fanns några skillnader mellan män och kvinnor samt vad sjuksköterskan kan göra åt problemet i sitt omvårdnadsarbete. I de tio granskade vetenskapliga artiklarna belystes problem som var starkt sammanbundna med övervikt och diabetes typ II. Resultatet visade att ett klart samband föreligger. Dessutom påvisades aspekter som inte hade förväntats t ex de kulturella aspekterna och ökad dödlighet. Även om sjukvården är under ständig utveckling finns inget effektivt förebyggande nattionellt program för att förhindra övervikt. Studierna påvisar även skillnader mellan patienters och sjuksköterskors uppfattning om behov för patienter med övervikt och med diagnosen diabetes typ II.}},
  author       = {{Andersen-Hurtig, Eva and Hansson, Sofie}},
  language     = {{swe}},
  note         = {{Student Paper}},
  title        = {{Övervikt}},
  year         = {{2003}},
}