Skip to main content

LUP Student Papers

LUND UNIVERSITY LIBRARIES

Enteral jämfört med parenteral nutrition till patienter med akut pankreatit

Pålsson, Ann-Charlotte (2003)
Department of Health Sciences
Abstract
Akut pankreatit är ett tillstånd där patientens nutritionsstatus snabbt kan försämras vilket kan leda till ogynsamma effekter på patientens immunförsvar och förmåga att motstå infektioner. Dessa patienter behandlas med TPN (total parenteral nutrition) och fasta eller EN (enteral nutrition). Syftet med denna studie var att beskriva för- och nackdelar med EN jämfört med TPN till patienter med akut pankreatit. En systematisk analys av åtta vetenskapliga artiklar gjordes. Resultatet visade att EN har fördelar. EN gav färre infektioner/komplikationer såsom sepsis, multiorgansvikt och stressrelaterad hyperglykemi. Toleransen för den nasogastriska sonden var god. Mortaliteten var något lägre hos patienter som erhöll EN. Även antal... (More)
Akut pankreatit är ett tillstånd där patientens nutritionsstatus snabbt kan försämras vilket kan leda till ogynsamma effekter på patientens immunförsvar och förmåga att motstå infektioner. Dessa patienter behandlas med TPN (total parenteral nutrition) och fasta eller EN (enteral nutrition). Syftet med denna studie var att beskriva för- och nackdelar med EN jämfört med TPN till patienter med akut pankreatit. En systematisk analys av åtta vetenskapliga artiklar gjordes. Resultatet visade att EN har fördelar. EN gav färre infektioner/komplikationer såsom sepsis, multiorgansvikt och stressrelaterad hyperglykemi. Toleransen för den nasogastriska sonden var god. Mortaliteten var något lägre hos patienter som erhöll EN. Även antal nutritionsdagar och vårdtidens längd visade på en liten fördel för EN. (Less)
Please use this url to cite or link to this publication:
author
Pålsson, Ann-Charlotte
supervisor
organization
year
type
M2 - Bachelor Degree
subject
keywords
pankreatit, enteral, parenteral, nutrition
language
Swedish
id
2527533
date added to LUP
2012-05-04 14:25:32
date last changed
2015-12-14 13:21:20
@misc{2527533,
  abstract     = {{Akut pankreatit är ett tillstånd där patientens nutritionsstatus snabbt kan försämras vilket kan leda till ogynsamma effekter på patientens immunförsvar och förmåga att motstå infektioner. Dessa patienter behandlas med TPN (total parenteral nutrition) och fasta eller EN (enteral nutrition).  Syftet med denna studie var att beskriva för- och nackdelar med EN jämfört med TPN till patienter med akut pankreatit. En systematisk analys av åtta vetenskapliga artiklar gjordes. Resultatet visade att EN har fördelar. EN gav färre infektioner/komplikationer såsom sepsis, multiorgansvikt och stressrelaterad hyperglykemi. Toleransen för den nasogastriska sonden var god. Mortaliteten var något lägre hos patienter som erhöll EN. Även antal nutritionsdagar och vårdtidens längd visade på en liten fördel för EN.}},
  author       = {{Pålsson, Ann-Charlotte}},
  language     = {{swe}},
  note         = {{Student Paper}},
  title        = {{Enteral jämfört med parenteral nutrition till patienter med akut pankreatit}},
  year         = {{2003}},
}