Skip to main content

LUP Student Papers

LUND UNIVERSITY LIBRARIES

Hormonbehandling vid klimakteriet

Bengtsson, Carmen and Gustafsson, Pernilla (2003)
Department of Health Sciences
Abstract
En svensk kvinna lever i genomsnitt mer än en tredjedel av sitt liv efter menopausen. Hornmonbehandling har god effekt på vegetativa besvär som drabbar ett stort antal kvinnor i klimakteriet. Osäkerhet finns när det gäller risken för att utveckla bröst- och endometriecancer vid behandling med hormoner. Syftet med denna litteraturstudie var att undersöka evenvtuella risker för bröst och endometriecancer i samband med hormonbehandling í klimakteriet. Resultatet antyder att behandling med enbart östrogen har inverkan på endometriet med risk för cancer som följ, inverkan som kan minskas med tillförsel av gestagen. Det framkommer vidare att kombinerad östrogen-gestagenbehandling anses ha effekt på bröstcancerrisken. Risken för bröst- och... (More)
En svensk kvinna lever i genomsnitt mer än en tredjedel av sitt liv efter menopausen. Hornmonbehandling har god effekt på vegetativa besvär som drabbar ett stort antal kvinnor i klimakteriet. Osäkerhet finns när det gäller risken för att utveckla bröst- och endometriecancer vid behandling med hormoner. Syftet med denna litteraturstudie var att undersöka evenvtuella risker för bröst och endometriecancer i samband med hormonbehandling í klimakteriet. Resultatet antyder att behandling med enbart östrogen har inverkan på endometriet med risk för cancer som följ, inverkan som kan minskas med tillförsel av gestagen. Det framkommer vidare att kombinerad östrogen-gestagenbehandling anses ha effekt på bröstcancerrisken. Risken för bröst- och endometriecancer ökar med behandlingstidens längd. Kvinnorna bör informeras om hormonbehandlingens för- och nackdelar och beslutet ligger hos kvinnan själv om hon ska ha hormonbehnaqdling. (Less)
Please use this url to cite or link to this publication:
author
Bengtsson, Carmen and Gustafsson, Pernilla
supervisor
organization
alternative title
Bröst- och endometriecancerrisk.
year
type
M2 - Bachelor Degree
subject
keywords
bröstcancer, endometriecancer, gestagen, kombinerad hormonbehandling, postmenopausala kvinnor, östrogenbehandling
language
Swedish
id
2527567
date added to LUP
2012-05-04 14:25:32
date last changed
2015-12-14 13:21:20
@misc{2527567,
  abstract     = {{En svensk kvinna lever i genomsnitt mer än en tredjedel av sitt liv efter menopausen. Hornmonbehandling har god effekt på vegetativa besvär som drabbar ett stort antal kvinnor i klimakteriet. Osäkerhet finns när det gäller risken för att utveckla bröst- och endometriecancer vid behandling med hormoner. Syftet med denna litteraturstudie var att undersöka evenvtuella risker för bröst och endometriecancer i samband med hormonbehandling í klimakteriet. Resultatet antyder att behandling med enbart östrogen har inverkan på endometriet med risk för cancer som följ, inverkan som kan minskas med tillförsel av gestagen. Det framkommer vidare att kombinerad östrogen-gestagenbehandling anses ha effekt på bröstcancerrisken. Risken för bröst- och endometriecancer ökar med behandlingstidens längd. Kvinnorna bör informeras om hormonbehandlingens för- och nackdelar och beslutet ligger hos kvinnan själv om hon ska ha hormonbehnaqdling.}},
  author       = {{Bengtsson, Carmen and Gustafsson, Pernilla}},
  language     = {{swe}},
  note         = {{Student Paper}},
  title        = {{Hormonbehandling vid klimakteriet}},
  year         = {{2003}},
}