Skip to main content

LUP Student Papers

LUND UNIVERSITY LIBRARIES

Patientinformation vid kontrast medelsundersökningar

Bergquist, Ida (2003)
Department of Health Sciences
Abstract
Varje år genomförs många kontrastmedelsundersökningar på röntgenavdelningar. Röntgensjuksköterskan arbetar i en miljö med korta patientmöten och mycket teknisk utrustning. Patienter som ska genomgå en kontrastmedelsundersökning ges ofta någon typ av information inför undersökningen. Patientutbildning och information är en mycket betydelsefull del av omvårdnaden. För att patienten ska känna sig trygg på röntgenavdelningen är det röntgensjuksköterskans uppgift att informera patienten om vad undersökningen innebär och vilka olika moment som ingår i undersökningen. Studiens syfte var att undersöka hur patienten vill bli informerad inför en kontrastmedelsundersökning och vilken information som anses vara betydelsefull. Metoden var en... (More)
Varje år genomförs många kontrastmedelsundersökningar på röntgenavdelningar. Röntgensjuksköterskan arbetar i en miljö med korta patientmöten och mycket teknisk utrustning. Patienter som ska genomgå en kontrastmedelsundersökning ges ofta någon typ av information inför undersökningen. Patientutbildning och information är en mycket betydelsefull del av omvårdnaden. För att patienten ska känna sig trygg på röntgenavdelningen är det röntgensjuksköterskans uppgift att informera patienten om vad undersökningen innebär och vilka olika moment som ingår i undersökningen. Studiens syfte var att undersöka hur patienten vill bli informerad inför en kontrastmedelsundersökning och vilken information som anses vara betydelsefull. Metoden var en litteraturstudie där nio vetenskapliga artiklar analyserades. Resultatet visade att majoriteten av patienterna ansåg det vara mycket betydelsefullt att bli informerade inför en kontrastmedelsundersökning. Det informationssätt som flest patienter föredrog var en kombination av skriftlig och videobaserad information. Välinformerade patienter upplevde betydligt mindre obehag inför och under röntgenundersökningen än patienter som inte var lika välinformerade. (Less)
Please use this url to cite or link to this publication:
author
Bergquist, Ida
supervisor
organization
alternative title
En litteraturstudie.
year
type
M2 - Bachelor Degree
subject
keywords
patientinformation, röntgen, kontrastmedel, kommunikation, omvårdnad.
language
Swedish
id
2527577
date added to LUP
2012-05-04 14:25:32
date last changed
2015-12-14 13:21:20
@misc{2527577,
  abstract     = {{Varje år genomförs många kontrastmedelsundersökningar på röntgenavdelningar. Röntgensjuksköterskan arbetar i en miljö med korta patientmöten och mycket teknisk utrustning. Patienter som ska genomgå en kontrastmedelsundersökning ges ofta någon typ av information inför undersökningen. Patientutbildning och information är en mycket betydelsefull del av omvårdnaden. För att patienten ska känna sig trygg på röntgenavdelningen är det röntgensjuksköterskans uppgift att informera patienten om vad undersökningen innebär och vilka olika moment som ingår i undersökningen. Studiens syfte var att undersöka hur patienten vill bli informerad inför en kontrastmedelsundersökning och vilken information som anses vara betydelsefull. Metoden var en litteraturstudie där nio vetenskapliga artiklar analyserades. Resultatet visade att majoriteten av patienterna ansåg det vara mycket betydelsefullt att bli informerade inför en kontrastmedelsundersökning. Det informationssätt som flest patienter föredrog var en kombination av skriftlig och videobaserad information. Välinformerade patienter upplevde betydligt mindre obehag inför och under röntgenundersökningen än patienter som inte var lika välinformerade.}},
  author       = {{Bergquist, Ida}},
  language     = {{swe}},
  note         = {{Student Paper}},
  title        = {{Patientinformation vid kontrast medelsundersökningar}},
  year         = {{2003}},
}