Skip to main content

LUP Student Papers

LUND UNIVERSITY LIBRARIES

Långvarig smärta med fokusering på sexualitet

Oljakka, Mia (2003)
Department of Health Sciences
Abstract
Syftet med litteraturstudien var att undersöka om sexualiteten påverkades, och i så fall hur hos individer med långvarig icke-malign smärta. Tolv vetenskapliga artiklar granskades utifrån specifika frågeställningar. Resultatet visade att sexualiteten i många fall påverkades hos en individ med långvarig icke-malign smärta. Överlag kunde allt inom sexualiteten påverkas såsom orgasm, erektion, ejakulation, libido, samlagsställningar, tillfredsställelse, njutning, frekvens och duration. Faktorer som kunde påverka sexualiteten var läkemedel, smärtan i sig och i vissa fall ett sänkt stämningsläge. Viss skillnad förelåg mellan män och kvinnor. Män uppgav inga problem före smärtdebuten men var mest missnöjda med sitt sexualliv efter smärtdebuten... (More)
Syftet med litteraturstudien var att undersöka om sexualiteten påverkades, och i så fall hur hos individer med långvarig icke-malign smärta. Tolv vetenskapliga artiklar granskades utifrån specifika frågeställningar. Resultatet visade att sexualiteten i många fall påverkades hos en individ med långvarig icke-malign smärta. Överlag kunde allt inom sexualiteten påverkas såsom orgasm, erektion, ejakulation, libido, samlagsställningar, tillfredsställelse, njutning, frekvens och duration. Faktorer som kunde påverka sexualiteten var läkemedel, smärtan i sig och i vissa fall ett sänkt stämningsläge. Viss skillnad förelåg mellan män och kvinnor. Män uppgav inga problem före smärtdebuten men var mest missnöjda med sitt sexualliv efter smärtdebuten jämfört med kvinnor som uppgav en del problem även före. Studiens resultat visade även ett behov av information och/eller rådgivning till individen med smärta. Det fanns ett behov av grund-läggande kunskaper i sexologi för vårdpersonal. En tillåtande attityd hos personalen till sexualitet var bland det viktigaste. Att fråga om sexuell funktion hos patienterna vid anamnesupptagningen borde vara en självklarhet. Sjuksköterskan med sin nära kontakt med patienten behövde kunna ge information och råd inom ämnet sexologi. (Less)
Please use this url to cite or link to this publication:
author
Oljakka, Mia
supervisor
organization
alternative title
Sjuksköterskans roll.
year
type
M2 - Bachelor Degree
subject
keywords
långvarig smärta, sexualitet, sjuksköterskeroll
language
Swedish
id
2527644
date added to LUP
2012-05-04 14:25:32
date last changed
2015-12-14 13:21:20
@misc{2527644,
  abstract     = {{Syftet med litteraturstudien var att undersöka om sexualiteten påverkades, och i så fall hur hos individer med långvarig icke-malign smärta. Tolv  vetenskapliga artiklar granskades utifrån specifika frågeställningar. Resultatet visade att sexualiteten i många fall påverkades hos en individ med långvarig icke-malign smärta. Överlag kunde allt inom sexualiteten påverkas såsom orgasm, erektion, ejakulation, libido, samlagsställningar, tillfredsställelse, njutning, frekvens och duration. Faktorer som kunde påverka sexualiteten var läkemedel, smärtan i sig och i vissa fall ett sänkt stämningsläge. Viss skillnad förelåg mellan män och kvinnor. Män uppgav inga problem före smärtdebuten men var mest missnöjda med sitt sexualliv efter smärtdebuten jämfört med kvinnor som uppgav en del problem även före. Studiens resultat visade även ett behov av information och/eller rådgivning till individen med smärta. Det fanns ett behov av grund-läggande kunskaper i sexologi för vårdpersonal. En tillåtande attityd hos personalen till sexualitet var bland det viktigaste. Att fråga om sexuell funktion hos patienterna vid anamnesupptagningen borde vara en självklarhet. Sjuksköterskan med sin nära kontakt med patienten behövde kunna ge information och råd inom ämnet sexologi.}},
  author       = {{Oljakka, Mia}},
  language     = {{swe}},
  note         = {{Student Paper}},
  title        = {{Långvarig smärta med fokusering på sexualitet}},
  year         = {{2003}},
}