Skip to main content

LUP Student Papers

LUND UNIVERSITY LIBRARIES

Sjuksköterskors attityder rörande vård av patienter med hiv/aids

Alpenfäll, Natalie and Mårtensson, Kristina (2003)
Department of Health Sciences
Abstract
Tidigare forskning har visat att sjuksköterskor har negativa attityder till att vårda patienter med HIV/AIDS. Då prevalensen av AIDS sjuka ökar p.g.a. bromsmediciner är sannolikheten stor att som sjuksköterska någon gång vårda dessa patienter. Syftet med denna empiriska, kvalitativa studie är att beskriva sjuksköterskors attityder i bemötandet av patienter med HIV/AIDS samt undersöka om de faktorer som påverkar dessa attityder är desamma som i tidigare studier. Studien är baserad på enskilda intervjuer med åtta sjuksköterskor på en infektionsklinik. Resultatet visar att dessa sjuksköterskor inte har negativa attityder till att möta HIV patienter i vården. De behandlar alla patienter lika oavsett sjukdom, smittoorsak eller sexuell läggning.... (More)
Tidigare forskning har visat att sjuksköterskor har negativa attityder till att vårda patienter med HIV/AIDS. Då prevalensen av AIDS sjuka ökar p.g.a. bromsmediciner är sannolikheten stor att som sjuksköterska någon gång vårda dessa patienter. Syftet med denna empiriska, kvalitativa studie är att beskriva sjuksköterskors attityder i bemötandet av patienter med HIV/AIDS samt undersöka om de faktorer som påverkar dessa attityder är desamma som i tidigare studier. Studien är baserad på enskilda intervjuer med åtta sjuksköterskor på en infektionsklinik. Resultatet visar att dessa sjuksköterskor inte har negativa attityder till att möta HIV patienter i vården. De behandlar alla patienter lika oavsett sjukdom, smittoorsak eller sexuell läggning. De känner ingen rädsla inför att bli smittade och tycker de har tillräcklig kunskap om HIV för att känna sig trygga i vårdarbetet. Studiens resultat kan utgöra ett underlag för vidare forskning i ämnet. (Less)
Please use this url to cite or link to this publication:
author
Alpenfäll, Natalie and Mårtensson, Kristina
supervisor
organization
year
type
M2 - Bachelor Degree
subject
keywords
omvårdnad, sjuksköterskor, HIV/AIDS, attityder
language
Swedish
id
2527648
date added to LUP
2012-05-04 14:25:32
date last changed
2015-12-14 13:21:20
@misc{2527648,
  abstract     = {{Tidigare forskning har visat att sjuksköterskor har negativa attityder till att vårda patienter med HIV/AIDS. Då prevalensen av AIDS sjuka ökar p.g.a. bromsmediciner är sannolikheten stor att som sjuksköterska någon gång vårda dessa patienter. Syftet med denna empiriska, kvalitativa studie är att beskriva sjuksköterskors attityder i bemötandet av patienter med HIV/AIDS samt undersöka om de faktorer som påverkar dessa attityder är desamma som i tidigare studier. Studien är baserad på enskilda intervjuer med åtta sjuksköterskor på en infektionsklinik. Resultatet visar att dessa sjuksköterskor inte har negativa attityder till att möta HIV patienter i vården. De behandlar alla patienter lika oavsett sjukdom, smittoorsak eller sexuell läggning. De känner ingen rädsla inför att bli smittade och tycker de har tillräcklig kunskap om HIV för att känna sig trygga i vårdarbetet. Studiens resultat kan utgöra ett underlag för vidare forskning i ämnet.}},
  author       = {{Alpenfäll, Natalie and Mårtensson, Kristina}},
  language     = {{swe}},
  note         = {{Student Paper}},
  title        = {{Sjuksköterskors attityder rörande vård av patienter med hiv/aids}},
  year         = {{2003}},
}