Skip to main content

LUP Student Papers

LUND UNIVERSITY LIBRARIES

Nidcap- baserad omvårdnad för prematura barn

Lind, Anna (2004)
Department of Health Sciences
Abstract
Syftet med litteraturstudien var att beskriva NIDCAP (Newborn Individualized Developmental Care and Assessment Program) som omvårdnadsmetod och dess effekter på kortsiktiga livsfunktioner och långsiktiga neurologiska effekter på prematura barn.Metod: Nio vetenskapliga artiklar från Sverige, USA och Canada valdes för en integrerad analys. Resultat: NIDCAP har som omvårdnadsmetod positiva effekter på barnens kortsiktiga levnadsfunktioner och generellt en positiv effeket på den långsiktiga neurologiska utvecklingen. Sjuksköterskorna var positivit inställda till NIDCAP baserad omvårdnad och hade tagit metoden till sig med entusiasm. Dock visade vissa sjuksköterskor en minskad arbets effektivitet i samband med NIDCAP metodens införande pg a... (More)
Syftet med litteraturstudien var att beskriva NIDCAP (Newborn Individualized Developmental Care and Assessment Program) som omvårdnadsmetod och dess effekter på kortsiktiga livsfunktioner och långsiktiga neurologiska effekter på prematura barn.Metod: Nio vetenskapliga artiklar från Sverige, USA och Canada valdes för en integrerad analys. Resultat: NIDCAP har som omvårdnadsmetod positiva effekter på barnens kortsiktiga levnadsfunktioner och generellt en positiv effeket på den långsiktiga neurologiska utvecklingen. Sjuksköterskorna var positivit inställda till NIDCAP baserad omvårdnad och hade tagit metoden till sig med entusiasm. Dock visade vissa sjuksköterskor en minskad arbets effektivitet i samband med NIDCAP metodens införande pg a barnens behov av ljus, ljud och aktivitetsreducerad omvårdnads miljö. (Less)
Please use this url to cite or link to this publication:
author
Lind, Anna
supervisor
organization
alternative title
En litteraturstudie.
year
type
M2 - Bachelor Degree
subject
keywords
nidcap- metoden, prematur, individuell utvecklingsbaserad omvårdnad, sjuksköterska
language
Swedish
id
2527677
date added to LUP
2012-05-04 14:25:32
date last changed
2015-12-14 13:21:20
@misc{2527677,
  abstract     = {{Syftet med litteraturstudien var att beskriva NIDCAP (Newborn Individualized Developmental Care and Assessment Program) som omvårdnadsmetod och dess effekter på kortsiktiga livsfunktioner och långsiktiga neurologiska effekter på prematura barn.Metod: Nio vetenskapliga artiklar från Sverige, USA och Canada valdes för en integrerad analys. Resultat: NIDCAP har som omvårdnadsmetod positiva effekter på barnens kortsiktiga levnadsfunktioner och generellt en positiv effeket på den långsiktiga neurologiska utvecklingen. Sjuksköterskorna var positivit inställda till NIDCAP baserad omvårdnad och hade tagit metoden till sig med entusiasm. Dock visade vissa sjuksköterskor en minskad arbets effektivitet i samband med NIDCAP metodens införande pg a barnens behov av ljus, ljud och aktivitetsreducerad  omvårdnads miljö.}},
  author       = {{Lind, Anna}},
  language     = {{swe}},
  note         = {{Student Paper}},
  title        = {{Nidcap- baserad omvårdnad för prematura barn}},
  year         = {{2004}},
}