Skip to main content

LUP Student Papers

LUND UNIVERSITY LIBRARIES

Fluglarvsbehandling vid kroniska sår

San Miguel, Carmen and Tennlo, Jennie (2004)
Department of Health Sciences
Abstract
På grund av ökad förekomst av kroniska sår, minskade ekonomiska resurser samt problematiken kring antibiotikaresistenta bakterier har fluglarvsbehandlingen åter blivit ett aktuellt sårvårdsalternativ. Syftet var att genom en litteraturstudie beskriva effektiviteten av fluglarvsbehandling vid kroniska sår. Metoden utformades med hjälp av Goodmans granskningsstruktur där åtta vetenskapliga artiklar analyserades. Resultatet pekade mot att fluglarvsbehandling är en effektiv metod vid omvårdnad av kroniska sår. Det visade sig att de sår som bäst lämpar sig för denna behandling är nekrotiska, öppna och fuktiga. Ett fåtal biverkningar rapporterades men dock upplevde en del patienter smärta och oro. Slutsatsen av litteraturstudien var att... (More)
På grund av ökad förekomst av kroniska sår, minskade ekonomiska resurser samt problematiken kring antibiotikaresistenta bakterier har fluglarvsbehandlingen åter blivit ett aktuellt sårvårdsalternativ. Syftet var att genom en litteraturstudie beskriva effektiviteten av fluglarvsbehandling vid kroniska sår. Metoden utformades med hjälp av Goodmans granskningsstruktur där åtta vetenskapliga artiklar analyserades. Resultatet pekade mot att fluglarvsbehandling är en effektiv metod vid omvårdnad av kroniska sår. Det visade sig att de sår som bäst lämpar sig för denna behandling är nekrotiska, öppna och fuktiga. Ett fåtal biverkningar rapporterades men dock upplevde en del patienter smärta och oro. Slutsatsen av litteraturstudien var att behandlingen är effektiv men likväl behövs fler studier. Även riktlinjer efterlystes gällande hur den ska användas vid kroniska sår samt när kirurgisk debridering ska ersättas med fluglarvsbehandling. Det föreslås dessutom att behandlingen kan användas för att höja livskvaliteten i livets slutskede. Därför önskas studier rörande patienters upplevelser och känslor. (Less)
Please use this url to cite or link to this publication:
author
San Miguel, Carmen and Tennlo, Jennie
supervisor
organization
alternative title
En litteraturstudie. Lucilia sericata som kirurg
year
type
M2 - Bachelor Degree
subject
keywords
fluglarvsbehandling, kroniska sår, nekros, debridering
language
Swedish
id
2527681
date added to LUP
2012-05-04 14:25:32
date last changed
2015-12-14 13:21:20
@misc{2527681,
  abstract     = {{På grund av ökad förekomst av kroniska sår, minskade ekonomiska resurser samt problematiken kring antibiotikaresistenta bakterier har fluglarvsbehandlingen åter blivit ett aktuellt sårvårdsalternativ. Syftet var att genom en litteraturstudie beskriva effektiviteten av fluglarvsbehandling vid kroniska sår. Metoden utformades med hjälp av Goodmans granskningsstruktur där åtta vetenskapliga artiklar analyserades. Resultatet pekade mot att fluglarvsbehandling är en effektiv metod vid omvårdnad av kroniska sår. Det visade sig att de sår som bäst lämpar sig för denna behandling är nekrotiska, öppna och fuktiga. Ett fåtal biverkningar rapporterades men dock upplevde en del patienter smärta och oro. Slutsatsen av litteraturstudien var att behandlingen är effektiv men likväl behövs fler studier. Även riktlinjer efterlystes gällande hur den ska användas vid kroniska sår samt när kirurgisk debridering ska ersättas med fluglarvsbehandling. Det föreslås dessutom att behandlingen kan användas för att höja livskvaliteten i livets slutskede. Därför önskas studier rörande patienters upplevelser och känslor.}},
  author       = {{San Miguel, Carmen and Tennlo, Jennie}},
  language     = {{swe}},
  note         = {{Student Paper}},
  title        = {{Fluglarvsbehandling vid kroniska sår}},
  year         = {{2004}},
}