Skip to main content

LUP Student Papers

LUND UNIVERSITY LIBRARIES

Barnhälsovård i skandinavien

Flärd, Hanna and Håkansson, Anna (2005)
Department of Health Sciences
Abstract
Studien var i första hand deskriptiv, med syftet att jämföra barnhälsovården i de skandinaviska länderna. Fokus lades på jämförandet av organisationen, på de riktlinjer som styr arbetet samt på den roll som sjuksköterskan spelar.Som metod började vi med att granska de styrdokument som finns utarbetade för respektive lands barnhälsovård. För att exemplifiera hur arbetet kan se ut i praktiken gjordes studiebesök på svenska barnavårdcentraler och motsvarande inrättningar i Danmark och Norge.Resultatet visade att målen för barnhälsovården i stort är de samma, men att de tre länderna har valt att organisera och fördela arbetet på olika sätt. Sjuksköterskans roll är väldigt framträdande i Sverige och Norge, medan läkaren är huvudrollsinnehavare... (More)
Studien var i första hand deskriptiv, med syftet att jämföra barnhälsovården i de skandinaviska länderna. Fokus lades på jämförandet av organisationen, på de riktlinjer som styr arbetet samt på den roll som sjuksköterskan spelar.Som metod började vi med att granska de styrdokument som finns utarbetade för respektive lands barnhälsovård. För att exemplifiera hur arbetet kan se ut i praktiken gjordes studiebesök på svenska barnavårdcentraler och motsvarande inrättningar i Danmark och Norge.Resultatet visade att målen för barnhälsovården i stort är de samma, men att de tre länderna har valt att organisera och fördela arbetet på olika sätt. Sjuksköterskans roll är väldigt framträdande i Sverige och Norge, medan läkaren är huvudrollsinnehavare i Danmark. Generellt kan sägas att flera likheter har kunnat påvisas mellan Sverige och Norge, medan Danmark på flera punkter skiljer sig. (Less)
Please use this url to cite or link to this publication:
author
Flärd, Hanna and Håkansson, Anna
supervisor
organization
alternative title
Sjuksköterskans roll i organisationen.
year
type
M2 - Bachelor Degree
subject
keywords
barnhälsovård, Skandinavien, sjuksköterska
language
Swedish
id
2527706
date added to LUP
2012-05-04 14:25:32
date last changed
2015-12-14 13:21:20
@misc{2527706,
  abstract     = {{Studien var i första hand deskriptiv, med syftet att jämföra barnhälsovården i de skandinaviska länderna. Fokus lades på jämförandet av organisationen, på de riktlinjer som styr arbetet samt på den roll som sjuksköterskan spelar.Som metod började vi med att granska de styrdokument som finns utarbetade för respektive lands barnhälsovård. För att exemplifiera hur arbetet kan se ut i praktiken gjordes studiebesök på svenska barnavårdcentraler och motsvarande inrättningar i Danmark och Norge.Resultatet visade att målen för barnhälsovården i stort är de samma, men att de tre länderna har valt att organisera och fördela arbetet på olika sätt. Sjuksköterskans roll är väldigt framträdande i Sverige och Norge, medan läkaren är huvudrollsinnehavare i Danmark. Generellt kan sägas att flera likheter har kunnat påvisas mellan Sverige och Norge, medan Danmark på flera punkter skiljer sig.}},
  author       = {{Flärd, Hanna and Håkansson, Anna}},
  language     = {{swe}},
  note         = {{Student Paper}},
  title        = {{Barnhälsovård i skandinavien}},
  year         = {{2005}},
}