Skip to main content

LUP Student Papers

LUND UNIVERSITY LIBRARIES

Illamående i tidig graviditet

Hallgren, Carola and Olsson, Annika (2005)
Department of Health Sciences
Abstract
Illamående i tidig graviditet vållar många kvinnor stora besvär. Det påverkar deras dagliga liv i form av social isolering, minskad aptit och ett ökat behov av vila som resulterar i svårigheter att fungera optimalt. Syftet med studien var att undersöka om illamående i tidig graviditet påverkar kvinnans dagliga liv, avseende arbete, fritid och matvanor, samt vilken egenvård som ökar välbefinnandet under graviditeten. Metod: En enkät med öppna och slutna frågor besvarades av 81 gravida kvinnor med illamående i tidig graviditet. Enkäten besvarades innan eventuell påbörjad behandling. Resultat: Studien visade att kvinnornas graviditetsillamående påverkade deras dagliga liv. Att ändra kostvanor och vila mer var en del av egenvården. De positiva... (More)
Illamående i tidig graviditet vållar många kvinnor stora besvär. Det påverkar deras dagliga liv i form av social isolering, minskad aptit och ett ökat behov av vila som resulterar i svårigheter att fungera optimalt. Syftet med studien var att undersöka om illamående i tidig graviditet påverkar kvinnans dagliga liv, avseende arbete, fritid och matvanor, samt vilken egenvård som ökar välbefinnandet under graviditeten. Metod: En enkät med öppna och slutna frågor besvarades av 81 gravida kvinnor med illamående i tidig graviditet. Enkäten besvarades innan eventuell påbörjad behandling. Resultat: Studien visade att kvinnornas graviditetsillamående påverkade deras dagliga liv. Att ändra kostvanor och vila mer var en del av egenvården. De positiva tankarna på graviditeten och barnet fick kvinnorna att se illamåendet som ett övergående problem. Implikationer: En kort tids sjukskrivning i tidig graviditet och extra kontroller hos barnmorskan kan hjälpa kvinnorna i början graviditeten. (Less)
Please use this url to cite or link to this publication:
author
Hallgren, Carola and Olsson, Annika
supervisor
organization
alternative title
Betydelse för kvinnors arbete, fritid och matvanor.
year
type
M2 - Bachelor Degree
subject
keywords
barnmorskan, egenvård, graviditetsillamående, kräkningar, socialt liv
language
Swedish
id
2527712
date added to LUP
2012-05-04 14:25:32
date last changed
2015-12-14 13:21:20
@misc{2527712,
  abstract     = {{Illamående i tidig graviditet vållar många kvinnor stora besvär. Det påverkar deras dagliga liv i form av social isolering, minskad aptit och ett ökat behov av vila som resulterar i svårigheter att fungera optimalt. Syftet med studien var att undersöka om illamående i tidig graviditet påverkar kvinnans dagliga liv, avseende arbete, fritid och matvanor, samt vilken egenvård som ökar välbefinnandet under graviditeten. Metod: En enkät med öppna och slutna frågor besvarades av 81 gravida kvinnor med illamående i tidig graviditet. Enkäten besvarades innan eventuell påbörjad behandling. Resultat: Studien visade att kvinnornas graviditetsillamående påverkade deras dagliga liv. Att ändra kostvanor och vila mer var en del av egenvården. De positiva tankarna på graviditeten och barnet fick kvinnorna att se illamåendet som ett övergående problem. Implikationer: En kort tids sjukskrivning i tidig graviditet och extra kontroller hos barnmorskan kan hjälpa kvinnorna i början graviditeten.}},
  author       = {{Hallgren, Carola and Olsson, Annika}},
  language     = {{swe}},
  note         = {{Student Paper}},
  title        = {{Illamående i tidig graviditet}},
  year         = {{2005}},
}