Skip to main content

LUP Student Papers

LUND UNIVERSITY LIBRARIES

Rädd för att föda

Palm, Lina and Möllerström, Annette (2005)
Department of Health Sciences
Abstract
En stark oro inför förlossning förekommer hos cirka 6-8% av de gravida kvinnorna. Majoriteten av de förlossningsrädda kvinnorna är omföderskor. Rädslan kan påverka kvinnans glädje för graviditeten i negativ riktning. Detta kan bland annat resultera i en önskan om kejsarsnitt och att kvinnan väntar med att skaffa fler barn. Syftet med studien var att belysa förlossningsrädda kvinnors upplevelse av bemötande och stöd från familj/vänner och personal inom mödra- och förlossningsvården. Åtta planerade halvstrukturella intervjuer genomfördes med åtta kvinnor och en modifierad kvalitativ innehållsanalys gav tre huvudkategorier med tio underkategorier. Kvinnorna upplevde att ett bra bemötande och stöd skapades genom en känsla av trygghet,... (More)
En stark oro inför förlossning förekommer hos cirka 6-8% av de gravida kvinnorna. Majoriteten av de förlossningsrädda kvinnorna är omföderskor. Rädslan kan påverka kvinnans glädje för graviditeten i negativ riktning. Detta kan bland annat resultera i en önskan om kejsarsnitt och att kvinnan väntar med att skaffa fler barn. Syftet med studien var att belysa förlossningsrädda kvinnors upplevelse av bemötande och stöd från familj/vänner och personal inom mödra- och förlossningsvården. Åtta planerade halvstrukturella intervjuer genomfördes med åtta kvinnor och en modifierad kvalitativ innehållsanalys gav tre huvudkategorier med tio underkategorier. Kvinnorna upplevde att ett bra bemötande och stöd skapades genom en känsla av trygghet, delaktighet i vården och en fungerande kommunikation. (Less)
Please use this url to cite or link to this publication:
author
Palm, Lina and Möllerström, Annette
supervisor
organization
alternative title
Kvinnors upplevelser av bemötande och stöd från familj, vänner och personal vid förlossningsrädsla.
year
type
M2 - Bachelor Degree
subject
keywords
graviditet, förlossningsrädsla, barnmorska, upplevelser, bemötande, stöd
language
Swedish
id
2527721
date added to LUP
2012-05-04 14:25:32
date last changed
2015-12-14 13:21:20
@misc{2527721,
  abstract     = {{En stark oro inför förlossning förekommer hos cirka 6-8% av de gravida kvinnorna. Majoriteten av de förlossningsrädda kvinnorna är omföderskor. Rädslan kan påverka kvinnans glädje för graviditeten i negativ riktning. Detta kan bland annat resultera i en önskan om kejsarsnitt och att kvinnan väntar med att skaffa fler barn. Syftet med studien var att belysa förlossningsrädda kvinnors upplevelse av bemötande och stöd från familj/vänner och personal inom mödra- och förlossningsvården. Åtta planerade halvstrukturella intervjuer genomfördes med åtta kvinnor och en modifierad kvalitativ innehållsanalys gav tre huvudkategorier med tio underkategorier. Kvinnorna upplevde att ett bra bemötande och stöd skapades genom en känsla av trygghet, delaktighet i vården och en fungerande kommunikation.}},
  author       = {{Palm, Lina and Möllerström, Annette}},
  language     = {{swe}},
  note         = {{Student Paper}},
  title        = {{Rädd för att föda}},
  year         = {{2005}},
}