Skip to main content

LUP Student Papers

LUND UNIVERSITY LIBRARIES

Kvinnors upplevelser vid nydiagnostiserad bröstcancer

Maria Müller and Helena Sändergård (2006)
Department of Health Sciences
Abstract
Bröstcancer är den vanligaste cancersjukdomen bland kvinnor i Sverige. Många kvinnor mår psykiskt dåligt när dom får sin bröstcancerdiagnos. Syftet med litteraturstudien var att belysa kvinnors upplevelser vid nydiagnostiserad bröstcancer avseende på psykosociala reaktioner, kroppsuppfattning samt relationer till närstående och vårdpersonal. Tio vetenskapliga artiklar analyserades och resultatet redovisades under tre teman: psykosocialt, förändrad kroppsuppfattning och sexuallitet samt kvinnors relation till närstående och vårdpersonal. Resultatet visade att diagnosbeskedet innebar en kris för kvinnan och att yngre kvinnor mådde sämre än äldre. Stödet från närstående och make blev viktigt för kvinnorna, trots att även dom mådde dåligt.... (More)
Bröstcancer är den vanligaste cancersjukdomen bland kvinnor i Sverige. Många kvinnor mår psykiskt dåligt när dom får sin bröstcancerdiagnos. Syftet med litteraturstudien var att belysa kvinnors upplevelser vid nydiagnostiserad bröstcancer avseende på psykosociala reaktioner, kroppsuppfattning samt relationer till närstående och vårdpersonal. Tio vetenskapliga artiklar analyserades och resultatet redovisades under tre teman: psykosocialt, förändrad kroppsuppfattning och sexuallitet samt kvinnors relation till närstående och vårdpersonal. Resultatet visade att diagnosbeskedet innebar en kris för kvinnan och att yngre kvinnor mådde sämre än äldre. Stödet från närstående och make blev viktigt för kvinnorna, trots att även dom mådde dåligt. Efter genomgången MRM ändrades kvinnors kroppsuppfattning och det fanns risk för att drabbas av lymfödem. Kvinnor upplevde sig stympade och oattraktiva och följden blev en försämrad syn på det sexuella samlivet. Det framkom att vårdpersonalen borde vara uppmärksam på vilka signaler kvinnorna och hennes närstående sände ut. Behovet av stöd är individuellt och för att kunna ge god omvårdnad krävdes att vårdpersonalen avsatte tid till kvinnorna och deras närstående. (Less)
Please use this url to cite or link to this publication:
author
Maria Müller and Helena Sändergård
supervisor
organization
year
type
M2 - Bachelor Degree
subject
keywords
bröstcancer, information, kommunikation, kroppsuppfattning, närstående
language
Swedish
id
2527740
date added to LUP
2012-05-04 14:25:32
date last changed
2015-12-14 13:21:20
@misc{2527740,
  abstract     = {{Bröstcancer är den vanligaste cancersjukdomen bland kvinnor i Sverige. Många kvinnor mår psykiskt dåligt när dom får sin bröstcancerdiagnos. Syftet med litteraturstudien var att belysa kvinnors upplevelser vid nydiagnostiserad bröstcancer avseende på psykosociala reaktioner, kroppsuppfattning samt relationer till närstående och vårdpersonal. Tio vetenskapliga artiklar analyserades och resultatet redovisades under tre teman: psykosocialt, förändrad kroppsuppfattning och sexuallitet samt kvinnors relation till närstående och vårdpersonal. Resultatet visade att diagnosbeskedet innebar en kris för kvinnan och att yngre kvinnor mådde sämre än äldre. Stödet från närstående och make blev viktigt för kvinnorna, trots att även dom mådde dåligt. Efter genomgången MRM ändrades kvinnors kroppsuppfattning och det fanns risk för att drabbas av lymfödem. Kvinnor upplevde sig stympade och oattraktiva och följden blev en försämrad syn på det sexuella samlivet. Det framkom att vårdpersonalen borde vara uppmärksam på vilka signaler kvinnorna och hennes närstående sände ut. Behovet av stöd är individuellt och för att kunna ge god omvårdnad krävdes att vårdpersonalen avsatte tid till kvinnorna och deras närstående.}},
  author       = {{Maria Müller and Helena Sändergård}},
  language     = {{swe}},
  note         = {{Student Paper}},
  title        = {{Kvinnors upplevelser vid nydiagnostiserad bröstcancer}},
  year         = {{2006}},
}