Skip to main content

LUP Student Papers

LUND UNIVERSITY LIBRARIES

Livskvalitet hos informella vårdare till personer med alzheimers sjukdom

Petersson, Joakim (2006)
Department of Health Sciences
Abstract
De informella vårdarna är idag en resurs för samhället då de står för större delen av vården för demenssjuka personer. Denna grupp av vårdare kommer i framtiden att bli en ännu viktigare samhällsresurs då antalet demenssjuka i samhället ökar och gruppen med är Alzheimers sjukdom är den markant största.Syftet med studien var att beskriva livskvalitén hos informella vårdare till personer med Alzheimers sjukdom, samt vilka faktorer som har betydelse för vårdarnas livskvalitet.Metoden är en litteraturstudie av åtta artiklar som funnits genom sökning i PubMed och Cinahl.Resultatet visar på en sänkning av den subjektiva livskvalitén hos de informella vårdarna till personer med Alzheimers sjukdom. Resultatet visade vidare att ett överlämnande av... (More)
De informella vårdarna är idag en resurs för samhället då de står för större delen av vården för demenssjuka personer. Denna grupp av vårdare kommer i framtiden att bli en ännu viktigare samhällsresurs då antalet demenssjuka i samhället ökar och gruppen med är Alzheimers sjukdom är den markant största.Syftet med studien var att beskriva livskvalitén hos informella vårdare till personer med Alzheimers sjukdom, samt vilka faktorer som har betydelse för vårdarnas livskvalitet.Metoden är en litteraturstudie av åtta artiklar som funnits genom sökning i PubMed och Cinahl.Resultatet visar på en sänkning av den subjektiva livskvalitén hos de informella vårdarna till personer med Alzheimers sjukdom. Resultatet visade vidare att ett överlämnande av personerna med Alzheimers sjukdom till formella boenden skedde när den upplevda livskvalitén hos de informella vårdarna hade markant försämrats. Livskvalitén hos de informella vårdarna kan höjas med hjälp av stöd/intervensionsprogram vilket leder till en bättre situation för både informella vårdare och personer med Alzheimers sjukdom. (Less)
Please use this url to cite or link to this publication:
author
Petersson, Joakim
supervisor
organization
year
type
M2 - Bachelor Degree
subject
keywords
alzheimers sjukdom, informella vårdare, livskvalitet, hemsjukvård
language
Swedish
id
2527755
date added to LUP
2012-05-04 14:25:32
date last changed
2015-12-14 13:21:20
@misc{2527755,
  abstract     = {{De informella vårdarna är idag en resurs för samhället då de står för större delen av vården för demenssjuka personer. Denna grupp av vårdare kommer i framtiden att bli en ännu viktigare samhällsresurs då antalet demenssjuka i samhället ökar och gruppen med är Alzheimers sjukdom är den markant största.Syftet med studien var att beskriva livskvalitén hos informella vårdare till personer med Alzheimers sjukdom, samt vilka faktorer som har betydelse för vårdarnas livskvalitet.Metoden är en litteraturstudie av åtta artiklar som funnits genom sökning i PubMed och Cinahl.Resultatet visar på en sänkning av den subjektiva livskvalitén hos de informella vårdarna till personer med Alzheimers sjukdom. Resultatet visade vidare att ett överlämnande av personerna med Alzheimers sjukdom till formella boenden skedde när den upplevda livskvalitén hos de informella vårdarna hade markant försämrats. Livskvalitén hos de informella vårdarna kan höjas med hjälp av stöd/intervensionsprogram vilket leder till en bättre situation för både informella vårdare och personer med Alzheimers sjukdom.}},
  author       = {{Petersson, Joakim}},
  language     = {{swe}},
  note         = {{Student Paper}},
  title        = {{Livskvalitet hos informella vårdare till personer med alzheimers sjukdom}},
  year         = {{2006}},
}