Skip to main content

LUP Student Papers

LUND UNIVERSITY LIBRARIES

Fysisk aktivitets inverkan på upplevelsen av fatigue hos patienter med cancer

Hultqvist, Anna and Ida, Virtala (2008)
Department of Health Sciences
Abstract
Patienter som lider av cancersjukdom och som erhåller cytostatika- och strålbehandling drabbas ofta av trötthet. Denna specifika trötthet benämns fatigue och anses vara ett av de mest besvärande och frekvent rapporterade symtom vid cancersjukdom och dess behandling. Syftet var att genom en litteraturstudie undersöka om, och i så fall hur, fysisk aktivitet påverkar patientens upplevelse av fatigue vid onkologiskbehandling. En integrerad analys av åtta vetenskapliga artiklar genomfördes. Sju av artiklarna uppvisade att träning hade en positiv inverkan på upplevelsen av fatigue och ingen av artiklarna rapporterade om någon negativ inverkan av träning. I en kvalitativ studie beskrev deltagarna hur de upplevde en förvandling av fatigue. De... (More)
Patienter som lider av cancersjukdom och som erhåller cytostatika- och strålbehandling drabbas ofta av trötthet. Denna specifika trötthet benämns fatigue och anses vara ett av de mest besvärande och frekvent rapporterade symtom vid cancersjukdom och dess behandling. Syftet var att genom en litteraturstudie undersöka om, och i så fall hur, fysisk aktivitet påverkar patientens upplevelse av fatigue vid onkologiskbehandling. En integrerad analys av åtta vetenskapliga artiklar genomfördes. Sju av artiklarna uppvisade att träning hade en positiv inverkan på upplevelsen av fatigue och ingen av artiklarna rapporterade om någon negativ inverkan av träning. I en kvalitativ studie beskrev deltagarna hur de upplevde en förvandling av fatigue. De gjorde en åtskillnad mellan cytostatikautlöst fatigue och träningsutlöst fatigue, där den sistnämnda upplevdes som något positivt och förknippades med fysisk styrka, ökad energi och fysiskt välmående. (Less)
Please use this url to cite or link to this publication:
author
Hultqvist, Anna and Ida, Virtala
supervisor
organization
alternative title
En litteraturstudie.
year
type
M2 - Bachelor Degree
subject
keywords
fatigue, cancer, cytostatika- och strålbehandling, fysisk aktivitet, fysisk träning
language
Swedish
id
2527783
date added to LUP
2012-05-04 14:25:32
date last changed
2015-12-14 13:21:20
@misc{2527783,
  abstract     = {{Patienter som lider av cancersjukdom och som erhåller cytostatika- och strålbehandling drabbas ofta av trötthet. Denna specifika trötthet benämns fatigue och anses vara ett av de mest besvärande och frekvent rapporterade symtom vid cancersjukdom och dess behandling. Syftet var att genom en litteraturstudie undersöka om, och i så fall hur, fysisk aktivitet påverkar patientens upplevelse av fatigue vid onkologiskbehandling. En integrerad analys av åtta vetenskapliga artiklar genomfördes. Sju av artiklarna uppvisade att träning hade en positiv inverkan på upplevelsen av fatigue och ingen av artiklarna rapporterade om någon negativ inverkan av träning. I en kvalitativ studie beskrev deltagarna hur de upplevde en förvandling av fatigue. De gjorde en åtskillnad mellan cytostatikautlöst fatigue och träningsutlöst fatigue, där den sistnämnda upplevdes som något positivt och förknippades med fysisk styrka, ökad energi och fysiskt välmående.}},
  author       = {{Hultqvist, Anna and Ida, Virtala}},
  language     = {{swe}},
  note         = {{Student Paper}},
  title        = {{Fysisk aktivitets inverkan på upplevelsen av fatigue hos patienter med cancer}},
  year         = {{2008}},
}