Skip to main content

LUP Student Papers

LUND UNIVERSITY LIBRARIES

Upplevelser hos barn i samband med ett besök på sjukhus

Sjögren, Eva (2008)
Department of Health Sciences
Abstract
Barn som hamnar på sjukhus, planerat eller akut, reagerar ofta med stress och oro. Dessa känslor hör samman med rädsla för det okända. Vi vet att information och förberedelser är av betydelse vid alla sjukhusbesök och syftet med denna studie var att undersöka och beskriva barnens upplevelser av ett besök på sjukhus, inför en planerad undersökning. Studien gjordes med hjälp av intervjuer av 15 barn i åldrarna 6 – 12 år. Frågan som barnen fick var helt öppen. Analysbearbetning har skett genom kvalitativ innehållsanalys. Av resultatet framkom tre kategorier och nio subkategorier: Situationer som påverkar – Händelser i samband med sjukhusbesöket, Undersökningen och Venflonsättning, Känslor – Obehag/smärta, Positiva upplevelser och Väntan,... (More)
Barn som hamnar på sjukhus, planerat eller akut, reagerar ofta med stress och oro. Dessa känslor hör samman med rädsla för det okända. Vi vet att information och förberedelser är av betydelse vid alla sjukhusbesök och syftet med denna studie var att undersöka och beskriva barnens upplevelser av ett besök på sjukhus, inför en planerad undersökning. Studien gjordes med hjälp av intervjuer av 15 barn i åldrarna 6 – 12 år. Frågan som barnen fick var helt öppen. Analysbearbetning har skett genom kvalitativ innehållsanalys. Av resultatet framkom tre kategorier och nio subkategorier: Situationer som påverkar – Händelser i samband med sjukhusbesöket, Undersökningen och Venflonsättning, Känslor – Obehag/smärta, Positiva upplevelser och Väntan, samt Kunskap – Information, Att inte veta och Delaktighet. Många upplevelser påverkade barnet på något sätt, och alla barn nämnde någon positiv upplevelse. Flertalet barn hade fått information med hjälp av bilder av hur undersökningen gick till, men endast ett fåtal nämnde att de fått någon belöningspresent. Venflonsättningen, delaktighet samt att behöva vänta var upplevelser som påverkat mer än annat. Resultatet startar många funderingar kring vad som är viktigt för barnen när de möter sjukvården. (Less)
Please use this url to cite or link to this publication:
author
Sjögren, Eva
supervisor
organization
alternative title
En kvalitativ studie med barn i åldrarna 6-12 år.
year
type
H1 - Master's Degree (One Year)
subject
keywords
förberedelser, upplevelser, barn, information
language
Swedish
id
2527788
date added to LUP
2012-05-04 14:25:32
date last changed
2015-12-14 13:21:20
@misc{2527788,
  abstract     = {{Barn som hamnar på sjukhus, planerat eller akut, reagerar ofta med stress och oro. Dessa känslor hör samman med rädsla för det okända. Vi vet att information och förberedelser är av betydelse vid alla sjukhusbesök och syftet med denna studie var att undersöka och beskriva barnens upplevelser av ett besök på sjukhus, inför en planerad undersökning. Studien gjordes med hjälp av intervjuer av 15 barn i åldrarna 6 – 12 år. Frågan som barnen fick var helt öppen. Analysbearbetning har skett genom kvalitativ innehållsanalys. Av resultatet framkom tre kategorier och nio subkategorier: Situationer som påverkar – Händelser i samband med sjukhusbesöket, Undersökningen och Venflonsättning, Känslor  – Obehag/smärta, Positiva upplevelser och Väntan, samt Kunskap – Information,  Att inte veta och Delaktighet. Många upplevelser påverkade barnet på något sätt, och alla barn nämnde någon positiv upplevelse. Flertalet barn hade fått information med hjälp av bilder av hur undersökningen gick till, men endast ett fåtal nämnde att de fått någon belöningspresent. Venflonsättningen, delaktighet samt att behöva vänta var upplevelser som påverkat mer än annat. Resultatet startar många funderingar kring vad som är viktigt för barnen när de möter sjukvården.}},
  author       = {{Sjögren, Eva}},
  language     = {{swe}},
  note         = {{Student Paper}},
  title        = {{Upplevelser hos barn i samband med ett besök på sjukhus}},
  year         = {{2008}},
}